Opozice zdůrazňuje: Eurokomisař by měl být přijatelný pro všechny

Praha – V nejbližších dnech začnou politici jednat o tom, kdo obsadí post českého eurokomisaře. Hnutí Ano prosazuje lobbistu a zvoleného europoslance Pavla Teličku. Předseda Andrej Babiš trvá na tom, že výsledky jasně ukázaly, koho by kabinet měl podpořit. TOP 09, která skončila těsně druhá, doufá, že s ní vláda bude jména kandidátů konzultovat. Podle jejího místopředsedy Miroslava Kalouska by bylo dobré, aby se na jménu eurokomisaře shodli všichni čeští europoslanci. ČSSD by do Bruselu chtěla vyslat Pavla Mertlíka a KDU-ČSL uvažuje o Zuzaně Roithové.

Otázku budoucího eurokomisaře začne brzy řešit vláda. Vítězné hnutí ANO trvá na svém kandidátovi Pavlu Teličkovi. „Jsme v koalici a musíme se domluvit, takže to musí být kompromis, ale já doufám, že koaliční partneři uznají naše vítězství a schopnost Teličky nejlíp reprezentovat ČR,“ uvedl předseda ANO Babiš.

Stejně se dnes vyjádřil i prezident Miloš Zeman prostřednictvím svého mluvčího Jiřího Ovčáčka: „Platí vyjádření pana prezidenta, že by se při výběru eurokomisaře mělo přihlédnout k tomu, že hnutí ANO vyhrálo volby. Ale v tuto chvíli ještě žádné schůzky nejsou plánovány,“ konstatoval.

Guy Verhofstadt, šéf evropských liberálů a kandidát na předsedu EK

„Jsem velmi šťastný, že ANO je vítězem a pánové Babiš s Teličkou to dokázali a jsou největší stranou v ČR. S panem Teličkou budeme spolupracovat velmi úzce.“

S nominací Teličky by neměl problém ani lídr kandidátky ČSSD Jan Keller. Nesmí to ale podle něj jít proti zájmům sociální demokracie. „Je po volbách, předvolební řevnivost je pryč. ANO a sociální demokracie jsou koaliční partneři. Já bych se osobně proti panu Teličkovi nevyhraňoval,“ podotkl.

Ostatní strany se shodují na tom, že český eurokomisař by měl být přijatelný napříč politickým spektrem. „Myslím, že by bylo užitečné, aby měl navržený kandidát podporu českých europoslanců. Je to nepochybně vládní odpovědnost najít vhodného člověka, najít pro něj vhodné portfolio a alespoň na začátku zajistit podporu od českých europoslanců,“ doplnil lídr volební kandidátky TOP 09 Luděk Niedermayer.

  • Miroslav Kalousek: „Bylo by velmi dobré dosáhnout konsenzu mezi všemi poslanci, kteří budou za ČR v europarlamentu. Bylo by velmi nepříjemné, kdyby nějaká část poslanců z ČR přesvědčovala své kolegy v té či oné frakci, že ta nominace je nešťastná a mají proti ní vystupovat.“

Podobně se na situaci dívají i komunisté. „Myslím, že pokud chce mít vláda silný mandát pro svého navrženého eurokomisaře, tak by se měla opravdu zamyslet nad tím, aby to byl kandidát, který bude politickým konsenzem, a ne silou počtu hlasů ve vládě,“ poznamenala lídryně evropské kandidátky KSČM Kateřina Konečná. Toho by se možná komunisté mohli dočkat. Premiér Bohuslav Sobotka již před vyhlášením výsledků novinářům řekl, že kabinet chce o nominaci diskutovat i s opozicí.

ODS si zase nepřeje, aby se Evropská komise dala připodobnit k evropské vládě a měla ve svých řadách politické kandidáty. „Odmítám politizaci funkce člena Evropské komise. To není žádná evropská vláda. Já bych velmi uvítal nominaci někoho nestranného, někoho spíše z expertního zázemí. Z těch tří jmen, která jsou momentálně ve hře, já nepodporuji ani jedno,“ zdůraznil Jan Zahradil, lídr kandidátky ODS do Evropského parlamentu.

Petr Mach, lídr kandidátky Svobodných

„Z hlediska občana České republiky je skoro jedno, kdo bude eurokomisařem. Podle smlouvy ten, kdo se stane eurokomisařem, musí zapomenout na svůj původní stát a nesmí jakkoliv hájit jeho zájmy a musí být věrný komisi. Je tak v podstatě jedno, kdo nás tam zastupuje, protože nás zastupují v parlamentu evropští poslanci. Já jsem teď jedním z nich. A našim úkolem bude bránit občany právě proti Evropské unii, a tedy vlastně i proti evropskému komisaři.“

Zvolení politici jsou ale většinou zklamaní z nízké volební účasti. „Volební účast mě mrzí. Občané České republiky rezignovali trochu na Evropskou unii. Jako politická strana jsme jim obecně neuměli vysvětlit důležitost evropských poslanců a vůbec našeho zastoupení v Evropském parlamentu,“ míní Konečná. Více voličů by u uren ráda viděla i opoziční TOP 09, přestože nízká volební účast jí zřejmě paradoxně pomohla. „Jsem rád, že jsme oslovili tolik voličů, byl bych raději, kdyby to bylo při vyšší volební účasti,“ dodal Niedermayer.

ODS vzkazuje: Všichni jsme proevropští, jen víc kritizujeme euronesmysly

Za úspěch většina politiků považuje především proevropský kurs, který Česká republika na rozdíl od mnoha jiných západních zemí naznačila. „Naše země se zachovala proevropštěji než řada takzvaných starých zemí. Dva nebo tři euroskeptici je spíš vítězství eurooptimistů,“ dodal Keller.

ODS ale odmítá, že by byla protievropskou stranou. „Myslím, že proevropští jsme tady všichni. Jde jen o to, že někdo má v sobě větší míru kritičnosti vůči různým nesmyslům, které k nám přichází z Evropské unie. Na tom nic antievropského není, a já bych rád, aby pan Sobotka a jiné strany si nepokoušely přivlastnit ten pojem 'proevropský',“ reagoval Zahradil.

Evropské volby vyhrálo hnutí ANO se ziskem 16,13 procenta hlasů. Strana TOP 09 obdržela 15,95 procenta, ČSSD 14,17 procenta, KSČM 10,98 procenta, KDU-ČSL 9,95 procenta a ODS 7,67 procenta hlasů. Europoslance má i Strana svobodných občanů, která získala 5,24 procenta hlasů.