Stát zabojuje o miliardy z MUS, využije právní kličky

Praha - Česko má plán, jak získat alespoň část peněz z privatizace Mostecké uhelné, které jsou momentálně zablokované ve Švýcarsku. Celkem jde o 14 miliard korun. Advokáti ministerstva financí nyní chystají sérii civilních žalob. Připraveny ale mají i další kroky, konkrétnější zatím být nechtějí. Kauzu mostecké uhelné řešil soud ve švýcarské Bellinzoně, někdejší manažery podniku loni potrestal za podvody několika lety vězení, státu ale žádnou satisfakci nepřiznal.

Stát zabojuje o miliardy z MUS, využije právní kličky (zdroj: ČT24)

Základem nové právní bitvy o miliardy zmrazené ve Švýcarsku má být podle ministerstva financí loňský rozsudek švýcarského soudu nad českými uhlobarony. „V tom rozsudku je napsáno, že Česká republika je poškozená, a to nám otevírá dveře k dalším věcem,“ uvedl ředitel legislativního odboru Robert Pelikán. Detaily operace stát odmítá zveřejnit, jeho advokáti chtěji použít některé právní kličky, které umožňuje švýcarský právní řád. Chystají i nové žaloby u tamních civilních soudů. „Myslím, že jestli všechno půjde velmi dobře, tak je to běh tak na dva roky,“ dodal Pelikán.

Sami odsouzení ale argumentují, že z jejich pohledu žádná škoda nevznikla. „Stát se výhodně zbavil společnosti, která byla v miliardové ztrátě, na jejím prodeji velmi profitoval,“ tvrdí mluvčí obviněných Karolina Zelenková. „To je další falešný argument. Byly tam velké finanční rezervy a ta firma neměla žádné existenční problémy,“ uvedl bývalý šéf Fondu národního majetku Roman Češka.

Mostecká uhelná společnost, předchůdce Mostecké uhelné, a. s., vznikla v listopadu 1993 spojením bývalých státních podniků. V roce 2003 ji od investičního fondu Appian Group koupili Antonín Koláček, Luboš Měkota, Petr Pudil a Vasil Bobela. V roce 2006 podíly převedli na firmu Czech Coal N. V., registrovanou v Nizozemsku. Ve stejném roce odkoupil menšinový podíl prostřednictvím kyperské společnosti Indoverse Czech Coal Investments Limited podnikatel Pavel Tykač.

Miliony korun leží i v zablokovaných nemovitostech exmanažerů

Stát také počítá s tím, že náhradu údajné škody by mohl získat z majetku v hodnotě 1 miliardy 200 milionů korun, který exmanažerům zablokovala policie v Česku. Největší část zablokovaného majetku je po zemřelém Luboši Měkotovi, následuje majetek Marka Čmejly. Tomu detektivové obstavili zejména domy a pozemky. Jednou z nemovitostí, kterou policie Čmejlovi obstavila, je luxusní dům s rozsáhlou zahradou ležící ve středních Čechách u řeky Sázavy. Čmejla dům podle katastru zkolaudoval v roce 2003, tedy čtyři roky po privatizaci Mostecké uhelné. „Převážná část majetku zajištěna zůstala a bude o něm rozhodnuto až při ukončení případu jako takového,“ uvedl státní zástupce Petr Šereda.

Kromě nemovitostí blokuje policie exmanažerům i cenné papíry a někdejšímu generálnímu řediteli dolů Oldřichu Klimeckému i část důchodu. „Blokování majetku po 15 letech je sice neuvěřitelné, ale za zcela absurdní považuji blokování penze 75letému důchodci,“ uvedla Zelenková. Minimum zablokovaného majetku má v Česku bývalý uhlobaron Antonín Koláček. Nemovitosti, které užívá, jsou totiž psané na firmy. Koláček je známý tím, že se z byznysmena stal buddhistou. „Chodil jsem tady opět po místních kopcích, bubnoval jsem a tančil, cvičil,“ říká dnes obžalovaný Koláček. Písemný rozsudek prvoinstančního švýcarského soudu nad českými manažery, od kterého se chce Česko při právní bitvě o náhradu škody odrazit, by měl do Česka dorazit už příští týden.