Český eurokomisař? Roithová jako kompromis, míní Zeman

Praha - Kandidát hnutí ANO na eurokomisaře Pavel Telička má sympatie Miloše Zemana. Prezidentovi ale vadí, že Teličkova konzultantská společnost pracovala pro firmu miliardáře Zdeňka Bakaly. Kompromisní kandidátkou na českou eurokomisařku by mohla být lidovecká nominantka Zuzana Roithová, uvedl prezident v Otázkách Václava Moravce.

Zemanovi vadí Teličkovo spojení s Bakalou (zdroj: ČT24)

Zeman připomněl, že vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) jmenovala Teličku eurokomisařem na celé pětileté funkční období. „A když Špidla neuspěl a hledalo se, kam ho odložit, tak byl Telička vyštípán z funkce eurokomisaře a jeho místo zaujal právě Vladimír Špidla,“ řekl prezident. Špidla byl Zemanovým nástupcem v čele sociální demokracie. 

Prezident neřekl, že by Telička byl jeho favoritem. Připustil však, že má jeho sympatie. „Ale má samozřejmě skvrnu na pověsti a ta skvrna se jmenuje Zdeněk Bakala,“ uvedl Zeman. Podle informací deníku Právo Telička a jeho konzultantská firma v době sporu o byty OKD inkasovali od Bakaly desítky miliónů korun. „To, že pan Telička pracoval jako lobbista, pro mě skvrnou není… Lobbistů je v Bruselu 40 tisíc, ve Washingtonu 15 tisíc a jenom u nás se pojem lobbista kriminalizuje,“ dodal prezident.

Zeman dnes pozitivně hodnotil Roithovou, která podle něj v Evropském parlamentu „udělala řadu užitečné práce“. Členka KDU-ČSL by se tak podle prezidenta mohla stát kompromisní kandidátkou vládní koalice, pokud se partneři nedohodnou na jiném jménu.

Kandidátem ČSSD na pozici evropského komisaře je ekonom Pavel Mertlík. Zeman dnes řekl, že je v tomto případě zaujatý, neboť v době, kdy nynější prezident vedl vládu z pozice premiéra, ztratil Mertlík jeho důvěru a byl nahrazen Jiřím Rusnokem. Dobrým kandidátem by podle něj byl ekonom Luděk Niedermayer, který však do Evropské komise nechce.

Zeman se dnes vyjádřil také k souboji o křeslo šéfa Evropské komise. Jeho favoritem je socialista Martin Schulz. Proti jeho protikandidátovi Jeanu-Claudu Junckerovi ostře vystoupila Velká Británie. Předseda vlády v Londýně David Cameron dokonce pohrozil možným odchodem Británie z Evropské unie v případě, že se bývalý dlouholetý lucemburský premiér stane příštím šéfem komise. Podle Zemana je však taková výhrůžka „plácnutím do vody“. „Británie nikdy neodejde z EU,“ domnívá se Zeman.