Kalousek: Konec druhého pilíře je příklon ke komunistickému rovnostářství

Praha – Bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek považuje zrušení druhého penzijního pilíře za příklon k rovnostářství komunistického ražení, protože penzijní systém v tu chvíli nebere žádný ohled na zásluhy konkrétního člověka. V Hyde Parku ČT24 se vrátil k problematice zrušení druhého pilíře, které patří k programu vlády. Kalousek ale míní, že se tím ČSSD sama dostala do úzkých, protože si s řešením neví příliš rady.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)

Pro místopředsedu nejsilnější opoziční platformy ve sněmovně má druhý pilíř kouzlo v tom, že spadá do povinného odvodu. „Těch 28 procent buďto odevzdáváte celé a nikdy z nich nic neuvidíte, protože je odevzdáváte v tu chvíli ekonomicky neaktivní generaci, nebo odevzdáváte do společného solidárního kotle jenom 25 procent a tři procenta si spoříte sám pro sebe. V rámci toho povinného pojištění je tedy pro ty tvořivé, pracovité, vydělávající víc peněz zajištěna alespoň nějaká zásluhovost. To je smysl druhého pilíře,“ shrnul v Hyde Parku.

V prvním pilíři nelze dostatečně akcentovat oba principy, které patří do penzijního systému – princip solidarity a princip zásluhovosti. Jdou tam proti sobě, míní Kalousek a jedním dechem dodává: „Tady je ta otázka, jak moc chceme být rovnostářskou společností. Jestli je to – každému podle jeho potřeb, jak hlásali komunisté, nebo každému podle jeho zásluh. Vždycky to musí být nějaký mix. Ale pokud zůstane jen první pilíř a nebude druhý, skončí to prostě tím komunistickým - každému podle jeho potřeb a zásluhy nikoho nezajímají.“

Lidé se podle něj obávali vkládat své peníze do druhého pilíře po jeho vzniku proto, že levice od začátku vyhrožovala jeho zrušením, až se dostane k moci. Exministr financí má za to, že se takovou snahou sociální demokraté dostali sami do úzkých. „Oni teď nevědí, jakým instrumentem to nahradit, a už vůbec nevědí, jak to čistě právně zrušit. Jsou teď tak trošku v pasti,“ doplnil Kalousek.

Jednání komise o konci druhého pilíře poznamenala hádka kvůli Kalouskovi

O právním postupu rušení druhého důchodového pilíře diskutovala komise k pokračování důchodové reformy, v níž zasedají zástupci stran ze sněmovny a experti. Posuzovala několik variant, žádného výsledku se ale zatím nedobrala. Zasedání poznamenala roztržka, po níž na protest odešel právě Miroslav Kalousek. Neúspěšně se totiž domáhal odpovědi na svůj dotaz, jak dlouho byl jeden z expertů Jaroslav Vostatka členem předlistopadové KSČ. Jednání bylo na chvíli přerušeno, protože dotaz byl považován za nemístný útok.

K ukončení druhého pilíře, který zavedla Nečasova vláda, se Sobotkův kabinet zavázal v koaliční smlouvě a svém programu. Šéf ANO a ministr financí Andrej Babiš se nedávno vyjádřil v tom smyslu, že jeho rušení je chyba, pak ale svá slova korigoval.

Podle předsedy komise Martina Potůčka je zatím předčasné mluvit o konkrétních variantách ukončení druhého pilíře. „Způsob ukončení může být napaden u soudu, můžou se případně vést i arbitráže ze strany penzijních společností. Bude se hledat řešení, které bude minimalizovat riziko takových následků,“ upřesnil.