Ředitel magistrátu prý nic nevěděl. Těžko uvěřitelné, reaguje komise

Praha - Za kontroverzním projektem pražské karty opencard zřejmě nestáli městští politici, vycházel ze strategického dokumentu o rozvoji informatiky v metropoli. Prohlásil to před sněmovní vyšetřovací komisí někdejší ředitel magistrátu Martin Trnka. Projekt, který začal za exprimátora Pavla Béma (ODS) a dosud stál asi 1,35 miliardy korun, měl podle Trnky na starosti odbor informatiky. Členové vyšetřovací komise se ale shodují, že je těžko uvěřitelné, že by Trnka o nezákonných praktikách nevěděl.

„Produkt, který byl prezentován odborem informatiky, se mi jevil jako smysluplný a přínosný,“ řekl Trnka o kartě. Před asi deseti lety podle jeho slov existovala silná vůle elektronizovat veřejné služby. Trnka údajně neměl povědomí o tom, že by úkol zpracovat projekt Opencard zadal odboru informatiky některý z politiků.

Bývalý ředitel magistrátu prý neměl ani informace, že finanční a obchodní plán Opencard a posléze i smlouvy vytvořili údajně lidé později spojení s firmou Haguess. Ta se stala na základě výběrového řízení provozovatelem systému Opencard. „Určitě by to bylo úplně špatně,“ podotkl Trnka.

Tehdejší ředitel magistrátní informatiky Ivan Seyček je jedním z pěti magistrátních úředníků, které soud zatím nepravomocně kvůli opencard odsoudil. Někdejší městští politici v čele s Bémem vystupovali v roli svědků.

Po auditu, který poukázal na nevýhodnost smluv na opencard pro Prahu a který nechal zpracovat bývalý primátorův náměstek Rudolf Blažek (ODS), prý Trnka a najatí právníci vyjednávali o změnách dohod. Úpravy z roku 2010 vedly podle něho ke zlevnění projektu a uvolnily se licenční podmínky. „Právníci byli přesvědčeni o tom, že dosáhli největších možných ústupků,“ řekl Trnka.

Sněmovní komise jen nevěřícně kroutí hlavou

Předseda komise Bronislav Schwarz (ANO 2011) hodnotil Trnkovu výpověď s velkými pochybnostmi. Pokud podle něj vypovídal skutečně jeden z tehdejších nejvyšších úředníků magistrátu, který měl úřad řídit, pak „neměl vůbec přehled o tom, co se mu tam děje, nebo naopak měl přehled a byl rád, že se mu to tam děje“.

„Co jsme tu dnes viděli, je jasný obraz toho, že úřední vedení magistrátu i jeho politické vedení nekonaly v okamžiku, kdy byly na stole informace o trestné činnosti, a nehledaly nápravu, pokud se přímo na té situaci nepodílely,“ řekl pro ČT po jednání člen komise Ivan Gabal (KDU-ČSL). Označil za neuvěřitelné, že by ředitel magistrátu nevěděl o nevýhodné smlouvě, ačkoli o ní exprimátor Bém otevřeně mluvil na tiskové konferenci.

Člen komise Daniel Korte (TOP 09): „Ředitelem odboru informatiky panem Václavem Krausem byly systematicky uměle děleny zakázky, čímž byl spolu s radou obcházen, a tedy porušován zákon o veřejných zakázkách. Pan ředitel magistrátu tvrdil, že o tom nevěděl, ačkoli poté, co pan Kraus ve funkci skončil, on pokračoval v této praxi a podepisoval zakázky sám.“