I kdyby Česko nezaváhalo, odškodné v kauze MUS by stejně nedostalo

Praha – Česká republika by s nárokem na miliardové odškodné v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) nepochodila ani v případě, pokud by v roce 2011 nepromeškala možnost připojit se jako poškozená strana k trestnímu řízení u švýcarského soudu. Vyplývá to z vyhotovení rozsudku soudu v Bellinzoně. Informovalo o tom Právo.

Manažeři nepravomocně odsouzení v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) dnes obdrželi od švýcarského soudu písemné odůvodnění loňského rozsudku. Dokument má 591 stran a je ve francouzštině. Na vyhotovení rozsudku manažeři čekali 237 dní od vynesení verdiktu. 

„Přesný výpočet škody by vyžadoval neúměrné úsilí, takže i kdyby se Česká republika jako žalující strana včas k projednávané věci přihlásila, soud by z principu nemohl uznat existenci škody vzniklé České republice a odkazuje tímto tento stát k jednání prostřednictvím občanskoprávního řízení,“ uvádí se podle Práva v rozsudku. Už v listopadu švýcarský soud rozhodl, že ze zablokovaných peněz bývalých manažerů MUS neuvolní žádné odškodné pro Českou republiku ani pro společnost Czech Coal Services (CCS), která je nástupcem Mostecké uhelné. 

Advokáti českého ministerstva financí v reakci na znění rozsudku už chystají sérii civilních žalob, aby se tak pokusili vymoci alespoň část peněz z privatizace Mostecké uhelné, které jsou momentálně zablokované ve Švýcarsku. „V tom rozsudku je napsáno, že Česká republika je poškozená, a to nám otevírá dveře k dalším věcem,“ uvedl již dřív ředitel legislativního odboru Robert Pelikán, dnes první náměstek ministryně spravedlnosti. 

Sami odsouzení ale argumentují, že z jejich pohledu žádná škoda nevznikla. „Stát se výhodně zbavil společnosti, která byla v miliardové ztrátě, na jejím prodeji velmi profitoval,“ tvrdí mluvčí obviněných Karolina Zelenková.

Soud v Bellinzoně
Zdroj: ČT24

Federální trestní soud v Bellinzoně nepravomocně potrestal loni v říjnu Jiřího Diviše, Antonína Koláčka, Marka Čmejlu, Petra Krause a Oldřicha Klimeckého v kauze MUS nepodmíněnými tresty od roku a čtyř měsíců do čtyř let a čtyř měsíců za podvody a praní špinavých peněz. Muži trvají na své nevině.

Odsouzení manažeři kritizují švýcarský soud za to, že vyhotovení rozsudku trvalo tak dlouho. Vadí jim i to, že u soudu zároveň neuspěli, když chtěli rozsudek přeložit do češtiny. „Ani několik dnů po doručení rozsudku stále nebudu vědět, proč mne vlastně soud odsoudil. Mohu se sice do měsíce proti prvoinstančnímu rozhodnutí odvolat, ovšem opět pouze ve francouzštině. Důkladné prostudování těchto materiálů přitom i za pomoci týmu kvalifikovaných právníků zabere několik týdnů,“ uvedl Kraus.   

Pětice manažerů je stíhána i v Česku – tady ovšem jen kvůli zneužití informace a postavení v obchodním styku. Policie je podezřívá, že z MUS vyvedli 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využili na nákup akcií MUS. Předloni v říjnu přibylo obvinění z podvodu při privatizaci firmy v roce 1999. Podle žalobce způsobili státu škodu přes 1,6 miliardy korun.

Mostecká uhelná společnost, předchůdce Mostecké uhelné, a. s., vznikla v listopadu 1993 spojením bývalých státních podniků. V roce 2003 ji od investičního fondu Appian Group koupili Antonín Koláček, Luboš Měkota, Petr Pudil a Vasil Bobela. V roce 2006 podíly převedli na firmu Czech Coal N. V., registrovanou v Nizozemsku. Ve stejném roce odkoupil menšinový podíl prostřednictvím kyperské společnosti Indoverse Czech Coal Investments Limited podnikatel Pavel Tykač.