Nový zákon o odpadech je nekompromisní – Netřídíš, zaplatíš

Praha – Od příštího roku by obce mohly mít povinnost zajišťovat tříděný sběr. Počítá s tím nový zákon o odpadech, který dnes podpořila sněmovna. Současně by se tak mohly zvýšit i poplatky za skládkování – ze současných 500 na 600 korun v roce 2015 a až na 1 000 korun v roce 2020. Pokud půjde tříděný odpad do barevných kontejnerů nebo na sběrné dvory, platit za skládku se nebude. Odpadová předloha z pera senátorů také umožní obcím, aby vyhláškou omezily provozní dobu sběren. Opatření je namířeno především proti zlodějům kovů.

Zvýšení poplatků má motivovat ke zpracování odpadů – kromě třídění jde také o spalování. „Ještě před několika lety se skládkovalo 85 procent komunálních odpadů. Dnes je to 55 procent a my se chceme dostat do roku 2020 na 35 procent. K tomu budou třeba i legislativně zaměřené kroky,“ řekl ministr životního prostředí Richard Brabec. Za devět let by pak skládky odpadů měly vymizet úplně.

Podle ministerstva bude mít zvýšení poplatku dopad na občany ve výši 21 korun. „Občan by měl v podstatě přijít o jedno pivo ročně,“ podotkl ředitel odboru odpadů Jaromír Manhart. Částka ale bude platit jen v případě, že lidé začnou odpad skutečně třídit, jinak může být vyšší. Ředitel České asociace odpadového hospodářství Petr Havelka upozorňuje, že každé zvýšení poplatku o 100 korun se promítne na občana v částce ve výši 48 korun: „V roce 2020 je to dopad na rodinu 960 korun.“

Biologicky rozložitelný odpad tvoří polovinu směsného komunálního

Od roku 2015 chce proto ministerstvo zavést i popelnice na bioodpad. Většině obyvatel českých měst totiž právě hnědé popelnice na jeho třídění chybí. Biologicky rozložitelný odpad přitom tvoří polovinu směsného komunálního odpadu. „Budeme se snažit je doplňovat všude tam, kde jsou občané zvyklí donášet tříděný odpad do barevných kontejnerů,“ uvedl Manhart.

Co do hnědé popelnice patří?

  • Tráva, listí, piliny, zbytky rostlin, zemina z květináče, odpad z řezu keřů i stromů, zbytky ze zeleniny, ovoce, odpad z kuchyně rostlinného původu, spadané ovoce, skořápky z vajec, ruličky od toaletního papíru, jen omezeně zbytky jídel (nikdy tekuté)

Co do hnědé popelnice nepatří?

  • Tekuté zbytky jídel, oleje, odpad z kuchyně živočišného původu, maso, kosti, uhynulá zvířata, biologicky nerozložitelné a jiné odpady

Novela ale měla původně řešit jen změny kvůli evropským směrnicím. Zvýšení poplatku za skládkování se podle Havelky do zákona dostalo takzvaným přílepkem, což České asociaci odpadového hospodářství vadí. „Je to nestandardní cesta. Navýšení poplatku se týká deseti milionů obyvatel v tomto státě a mělo by projít normálním legislativním procesem,“ domnívá se Havelka.

Navržené zdražení je podle něj navíc zbytečné a pro občany demotivující: „Vhodnější opatření je zavedení třídění bioodpadu v obcích a jiné motivační nástroje.“ Manhart ale popírá, že by šlo o přílepek. Dokument byl podle něj projednávaný pracovními skupinami na ministerstvu více než čtyři roky. Resort ho následně poslal do sněmovny ve spolupráci s poslanci. Podobnou novelu loni v létě navrhli poslanci ODS a získali pro ni souhlas vlády Petra Nečase (ODS). Bývalá Sněmovna ji ale před svým rozpuštěním nestihla projednat.

Některé obce kvůli zlodějům kovů zakázaly prodej železného šrotu

Odpadová předloha má také umožnit obcím, aby vyhláškou mohly omezit provozní dobu sběren surovin na svém území. Krajské úřady by mohly sběrnám sebrat i oprávnění k provozu. Stačilo by, aby sběrna jednou vykoupila předměty nebo materiály, které jsou na sezamu zakázaných. Dosud se takový prohřešek musel opakovat. Opatření je namířeno především proti zlodějům kovů. V Bohumíně už například kvůli téměř každodenním krádežím kovů zastupitelé rozhodli, že od nového roku zakážou lidem prodávat železný šrot ve sběrnách surovin. Odpad budou muset zdarma odevzdávat v městských sběrných dvorech. (čtěte více)