I když se dítě narodí jakkoliv nemocné, příspěvek dostane až po 1. roce

Ostrava – Rodiče handicapovaných kojenců nemají nárok na příspěvek na péči, ani průkaz zdravotně postižených. Stát přispívá na nemocné děti až od jednoho roku života, do tří let v omezené míře. Někteří rodiče přitom musí jezdit s dětmi do stovky kilometrů vzdálených nemocnic a kupovat různé drahé pomůcky. K obavě o dítě se tak přidávají existenční starosti.

Monika Šuráňová má syna Adama, který se narodil s oboustranným šedým zákalem, když poprvé otevřel oči, viděl jen šedou mlhu. Nemoc zdědil po svém otci. „Už ve třech měsících byl na operaci, kdy mu lékaři implantovali nitrooční čočky. Pak následovaly mnohé kontroly,“ líčila Monika Šuráňová. Tehdy neměli na příspěvek od státu nárok. „Mrzelo mě to, protože by nám to moc pomohlo. Naše finanční situace není dobrá,“ řekla žena.

Handicapované děti
Zdroj: ČT24

Důvodem, proč stát nevyplácí příspěvky na děti mladší dvanácti měsíců, je to, že v tak raném věku je podle lékařů obtížné posoudit míru postižení. Veškeré náklady, které mohou dosáhnout stovek tisíc, jsou tak v prvních měsících na rodičích.

„Jsou rodiny, pro které je postižení malého dítěte extrémní zátěž, zvláště když nemají peníze,“ připustila poradkyně Střediska rané péče v Ostravě Petra Kelarová. Toto občanské sdružení se zaměřuje právě na pomoc rodinám dětí s postižením nebo ohroženým vývojem. „Naše služba je bezplatná, chodíme za lidmi, kteří nás potřebují, až domů. A zatímco přímá podpora na dítě do jednoho roku není zákonem zavedena, stát aspoň dotuje tyto služby,“ vysvětlovala poradkyně.

Není jisté, jestli uvidí, na ZTP nárok nemá

Adam měl už rok a půl, příspěvek na péči sice rodina dostala, průkaz ZTP zatím nemá, protože podle posuzovatelů žádosti není jeho postižení až tak závažné. Přitom není jasné, jestli dítě někdy uvidí. „Máme velké obavy, nevíme, jestli oko ty čočky přijme,“ vysvětlovala Monika Šuráňová.

Na podzim s ním absolvuje další operaci. Mezitím chce znovu požádat o průkaz ZTP. Zajistilo by jim to aspoň bezplatné cestování nebo parkování přímo u nemocnice. Podobně bojují další rodiče vážně nemocných dětí. Naděje, že se zákon v dohledné době změní, je minimální. Žádná jeho novela se aktuálně nechystá.

Děti do jednoho roku nemají nárok na příspěvek státu (zdroj: ČT24)