Zelení s lidovci chtějí na senátní kandidátku Marvanovou

Praha – Z klíčového resortního postu do křesla v Senátu? Advokátce Haně Marvanové se po odchodu z ministerstva spravedlnosti otevírá nová možnost proniknout do horní komory parlamentu. Na svou společnou kandidátku ji chtějí Zelení a lidovci. Účast v podzimních volbách jí přitom už dříve nabízelo hnutí ANO. Sama Marvanová ale tvrdí, že prioritou je pro ni zatím návrat k advokacii.

Marvanová nedávno po sporech s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (za ANO) opustila post náměstkyně a vrací se do soukromé sféry. Babiš Marvanové po odchodu nabídl, aby mu na ministerstvu financí radila. Marvanová tuto nabídku dosud nepřijala. (Více o sporu na spravedlnosti například ZDE.)

Podle informací ČTK by Zelení a lidovci rádi Marvanovou postavili v obvodu v Praze 9. „Máme dohodu na společných senátních kandidátech v Praze 1 a 5 a na kandidátce do hlavního města. Naším cílem je obsadit silnými kandidáty i volební obvody v Praze 9 a 10,“ řekl předseda pražských Zelených Petr Štěpánek.

Zda by kandidátkou mohla být Marvanová, nekomentoval. Blíže se k možné kandidatuře nevyjádřila ani Marvanová. „Nemám nic nového. Neřeším to, na co se mě ptáte, řeším jen advokacii,“ řekla. V Praze 1 Strana zelených a KDU-ČSL společně podporují bývalého rektora Karlovy univerzity Václava Hampla, v Praze 5 pak advokáta Václava Lásku.