Nyní to nebude tak napínavé, řekla Válková po setkání s premiérem

Praha – Bývalá náměstkyně ministerstva spravedlnosti Hana Marvanová na setkání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) ubezpečila, že ministerstvo plní legislativní úkoly. Rovněž mu zprostředkovala, že výběrová řízení provedená ministerstvem proběhla v pořádku a nemohou být zpochybněna. Marvanová úřad opustila po sporech s ministryní Helenou Válkovou (ANO), právě výběrové řízení na předsedu Krajského soudu v Ústí nad Labem označila v minulých dnech za jeden ze sporných momentů. Sobotka inicioval setkání s ní, protože chtěl slyšet její názor na chod ministerstva. Vzápětí se premiér sešel i s ministryní, podle ní výměna náměstka chod úřadu nijak neohrozila. Nyní to mezi ministryní a náměstkem nebude tak napínavé, dodala.

„Řekla jsem mu více podrobností, zejména v těch sporných bodech, které se týkaly problematiky byznysu s dluhy a výběrových řízení na krajské soudy,“ popsala Marvanová. Premiéra prý mimo jiné ujistila, že zmiňované konkurzy na nové předsedy krajských soudů v Brně a Ústí nad Labem se uskutečnily korektně a v souladu se zákonem.

Marvanová svůj odchod oficiálně oznámila v neděli po schůzce s šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Sobotka již dříve uvedl, že výměna náměstkyně je v kompetenci Válkové. Úterý prý Marvanová strávila předáním agendy svému nástupci Robertu Pelikánovi, nyní se zaměří na obnovení výkonu advokacie.

Rozhovor s Hanou Marvanovou po setkání s premiérem (zdroj: ČT24)

Po Marvanové se dnes Sobotka setkal i se samotnou ministryní. Také s ní probíral priority resortu a plán legislativních prací, prohlásila po setkání. Premiér se jí prý ptal například na stav projektu elektronických náramků pro domácí vězně, na exekuční náklady či novelu občanského soudního řádu. „Za nejdůležitější považoval to, zda brzy přijdeme s novelou občanského zákoníku, která by odstranila nejpalčivější problémy nové úpravy,“ řekla. Sobotkovi prý slíbila, že novelu předloží do konce léta.

O personální rošádě na postu jejího náměstka se s ministerským předsedou bavila jen okrajově. Sám Sobotka to prý považuje za uzavřenou věc. „Ono to vůbec neohrozilo chod ministerstva. Naopak si myslím, že to nyní nebude tak, řekněme, napínavé mezi ministryní a prvním náměstkem,“ uvedla po setkání Válková.

Helena Válková: Výměna náměstka chod resortu neomezila (zdroj: ČT24)

Marvanová: Tlaky na mé odvolání šly i od lidí kolem Pavla Němce

Podle Marvanové na její odvolání tlačila skupina lidí kolem někdejšího ministra Pavla Němce a ministerstva podléhají tlaku zájmových skupin natolik, že není možné prosadit změny a reformy. V minulých dnech se Marvanová netajila tím, že klíčový spor se na ministerstvu spravedlnosti rozhořel kvůli výběrovému řízení na šéfy krajských soudů v Brně a Ústí na Labem. Někteří justiční funkcionáři podle ní dávali najevo, že si změny nepřejí. Z pozice náměstkyně Marvanová uspořádala otevřené výběrové řízení. (více zde)

Nástupcem Marvanové bude Pelikán, komunikace na ministerstvu by se měla zlepšit

Na místo prvního náměstka ode dneška nastoupí šéf legislativního odboru ministerstva financí Robert Pelikán. Jeho příchodem se podle ministryně na věcných řešeních, která ministerstvo prosazuje, nic nezmění. Válková ale doufá, že se změní komunikace. Stanovisko ministerstva tak bude prezentováno až ve chvíli, kdy se na něm společně s náměstkem shodne. Pelikán doposavad působil jako šéf legislativního odboru ministerstva financí. Marvanová už dříve uvedla, že ho považuje za odborníka i člověka, který se věnoval protikorupčním opatřením. (více zde)