Do boje o pražskou radnici pošle ODS znovu Svobodu

Praha – Občanské demokraty povede v Praze do komunálních voleb někdejší pražský primátor Bohuslav Svoboda. Na dnešním sněmu získal 57 ze 74 hlasů. V čele pražské kandidátky stál Svoboda už před čtyřmi lety, občanské demokraty tehdy (vůbec poprvé) porazila TOP 09; křeslo primátora ale přesto na čas získali.

„57 hlasů ze 74 je závazný mandát,“ uvedl na Svobodovu adresu šéf pražské ODS Filip Humplík; on sám na kandidátce obsadí druhé místo. Podle Svobody mají být letošní komunální volby odrazovým můstek pro příští volební úspěchy ODS. Program občanských demokratů se v následujících volbách chce zaměřit na odstraňování bariér, které komplikují život v hlavním městě.

Jak ODS přišla o svou baštu

ODS v Praze v minulosti dosahovala výrazných volebních úspěchů. V roce 2006 dokonce dostala více než 54 procent hlasů. Od té doby její výsledky dramaticky klesají. Při posledních sněmovních volbách strana v metropoli získala pouze necelých 12 procent hlasů. Důvodem byly i kontroverzní smlouvy nebo projekty, například Opencard, které město během vlády ODS zahájilo.

Ve volbách v roce 2010 sice skončili občanští demokrati druzí za TOP 09, i přesto se domluvili se sociální demokracií na společné vládě. Primátorem se stal právě Svoboda. Svoboda později koalici ukončil a bez vědomí části ODS domluvil novou spolupráci s TOP 09. Společná koalice se ale před rokem rozpadla a TOP 09 se spojila se sociální demokracií. ODS je tak nyní po dlouhodobé vládě nad Prahou v opozici a bez vlivu na chod města.

Za ČSSD Ludvík, za TOP 09 Hudeček

Většina dalších politických stran už má o svém kandidátovi na primátora také jasno. ČSSD tento týden do čela kandidátky posadila ředitele motolské nemocnice Miloslava Ludvíka. Pražská TOP 09 schválila svého lídra už v březnu. V čele kandidátky bude současný primátor Tomáš Hudeček. Strana uvažovala i o nasazení předsedy Karla Schwarzenberga. Ten ale na post primátora kandidovat odmítl. Hnutí Starostové a nezávislí sestavilo společnou kandidátku s KDU-ČSL a Stranou zelených. Společným kandidátem trojkoalice na primátora bude někdejší pražský radní Petr Štěpánek. Komunisty povede v hlavním městě do voleb pražská šéfka strany Marta Semelová.

Hnutí ANO i Úsvit vhodného kandidáta stále hledají. Původně se objevila informace, že by ANO v Praze vedl bývalý primátor za ODS Jan Kasl. ANO ho ale minulý týden z kandidátky vyřadilo. Nyní se spekuluje, že by ho mohl nahradit ředitel pražské zoo Miroslav Bobek nebo bývalý ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek.