Za více peněz víc ovoce do škol

Praha – Ministři zemědělství Evropské unie se shodli na plánu dostat k dětem více ovoce. Na projekt Ovoce do škol má jít u nás o 30 milionů korun víc. Narůst má nejen celkový objem peněz pro projekt, ale i spoluúčast osmadvacítky na celém financování. Ministr zemědělství teď plánuje, jak nové prostředky konkrétně využít.

Na ovoce pro školy půjde víc peněz (zdroj: ČT24)

Zatímco v roce 2013 šlo na Ovoce do škol v přepočtu 54 milionů korun, příští školní rok už to podle společného rozhodnutí evropských ministrů zemědělství bude 86 milionů. Unie navíc zvýší podíl na programu, jednotlivým zemím se tedy sníží částka, kterou na něj doplatí. “Kofinancování ze strany naší republiky se stahuje na 12 procent (z 27 procent) a rozšiřuje se program nejen na žáky prvního stupně, ale i na předškolní vzdělávání," upřesnil ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Jak více peněz v rámci projektu využít ještě podle ministra není jisté, patrně se ale zvýší frekvence dovozu do škol. Místo jednou za dva týdny, dostanou děti ovoce každý týden. V plánu jsou také třeba osvětové pobyty na farmách.

Výraznějšímu zapojení českých zemědělců do projektu ale nejspíš nepomohou ani vyšší evropské dotace. Právě v tomto směru se stalo ministerstvo terčem kritiky už od počátku projektu. Během prázdnin, kdy je v našich podmínkách vegetační období, se ovoce do škol nedováží.

Co musí škola udělat, aby se mohla do projektu zapojit (podle MŠMT):

  • k projektu „Ovoce do škol" se školy přihlašují schválenému žadateli, který bude řídit distribuci ovoce a zeleniny do škol;
  • seznam schválených žadatelů najdou na internetových stránkách SZIF
  • na výše uvedených internetových stránkách SZIF školy najdou formulář Ročního hlášení školy účastnící se projektu „Ovoce do škol“
  • v případě, že chce škola ukončit svou účast v projektu, vyplní formulář Prohlášení školy o ukončení účasti a neprodleně zašle žadateli (k jinému žadateli se může přihlásit od nového školního roku)

Resort zdravotnictví upozorňuje na potraviny ve školách

Ministerstvo zdravotnictví nedávno vydalo seznam doporučených potravin do školních bufetů a automatů. Jsou na něm saláty, celozrnné pečivo či jogurty, na pití pak voda, čaj nebo mléko. Ministerstvo zdravotnictví na zlepšení stravování ve školách spolupracuje s ministerstvem školství, které chce nezdravé svačiny ve školách zakázat. „Je potřeba znova apelovat nejen na rodiče, aby dbali na to, co jejich děti konzumují, ale také na ředitele škol, aby co možná nejvíce omezili přístup dětí k extrémně nevhodným potravinám, jakými jsou slazené nápoje, nejrůznější čokoládové tyčinky, smažené brambůrky a podobně,“ konstatoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček.