Cizinec měl v kufrech 35 kilo sloních klů a pervitin, mířil do Vietnamu

Praha – Celníci zadrželi na Letišti Václava Havla cizince, který pašoval přes 35 kilogramů sloních klů. Směřovaly z Prahy přes Paříž a Hanoj do Vietnamu. Podle České inspekce životního prostředí šlo o kly slona afrického, který patří mezi nejpřísněji chráněné živočichy. Cizinec na sebe upozornil zavazadlem, které bylo těžší, než je obvyklá norma leteckých společností. Celníkům řekl, že nevěděl, co v zavazadle je.

Čtyři sloní kly byly rozřezané na čtrnáct menších dílů a zabalené v alobalu. Pracovníci letiště je odhalily při běžné rentgenové kontrole. „Jedná se o kly slona afrického a podle pracovníků České inspekce životního prostředí mohly pocházet ze tří různých sloních jedinců. Dva exempláře dosahují délky 91–94 centimetrů, jeden má 154 centimetrů a nejdelší dokonce 177 centimetrů,“ popsala mluvčí inspekce Jana Rambousková. Cena těchto klů by se na asijském trhu mohla vyšplhat na milion korun, v Číně kvůli vysoké poptávce dokonce na dvojnásobek.

V zavazadlech dvaatřicetiletého cizince navíc celníci odhalili také bílou krystalickou látku v tubách od deodorantu. „Po provedení narkotestu reagovala pozitivně na přítomnost metamfetaminu,“ doplnila mluvčí celníků Šárka Miškovská. Cestující po zadržení řekl, že nevěděl, co v zavazadle bylo.

Pašované kly
Zdroj: ČT24/ČIŽP

Na letišti odhalili celníci pašeráka s podobně velkou zásilkou klů už letos na konci ledna. Čtyřiadvacetiletý Vietnamec se tehdy snažil převézt 33 kilogramů klů, které také zřejmě patřily slonům africkým. Slonovina mířila rovněž do Vietnamu.

Obchod se slonovinou dramaticky roste

Sloni jsou od roku 1989 zařazeni na seznamu CITES I - úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Obchod se slonovinou tím byl víceméně celosvětově zakázán. Podle inspekce tehdy Keňa demonstrativně spálila veškeré zásoby zabavené slonoviny. Zákaz obchodu se ale podařilo udržet pouze 10 let. Kvůli tlaku některých zemí na uvolnění obchodu byly v roce 1997 některé populace slonů přeřazeny do slabší kategorie ochrany – CITES II. Od roku 2005 pak začal obchod se slonovinou znovu dramaticky narůstat a vrátil se na úroveň před rokem 1988.