Válková zastavila tendr na náramky pro vězně, je ve sporu s náměstkem

Praha – Ministryně spravedlnosti Helena Válková zastavila tendr na náramky pro vězně kvůli pochybnostem o jeho transparentnosti. Náměstek pro vězeňství Pavel Štern jí prý totiž odmítl poskytnout k výběrovému řízení podrobnější informace. Sám Štern podal kvůli tendru trestní oznámení. Má podezření, že se se zakázkou manipulovalo. Serveru lidovky.cz řekl, že ministryně Válková dávala nestandardní pokyny.

„Užšímu vedení ministerstva se okolnosti jeví natolik podezřelé, že s výjimkou náměstka Pavla Šterna zrušení projektu podpořilo. Z tohoto důvodu nemohu jako ministryně spravedlnosti převzít za tento projekt odpovědnost,“ napsala Válková. Podle ní jde o natolik významnou zakázku, že není možné, aby od počátku vzbuzovala sebemenší pochybnosti. 

Ministerstvo tiskovou zprávu o zastavení tendru nicméně rozeslalo až několik hodin poté, co se objevila informace, že Štern se kvůli postupům Válkové obrátil na policii. Náměstek pro vězeňství a trestní politiku Štern je na ministerstvu nominantem sociálních demokratů. 

„Tendr zadala Probační a mediační služba, která v jeho rámci provedla průzkum trhu. Jádro sporu je v tom, že paní ministryně chtěla znát konkrétní nabídky, ačkoliv součástí průzkumu byl závazek probační služby, že nabídky nedá z ruky a využije je jen pro svou pracovní skupinu,“ tvrdí Štern. Ministryně ho prý opakovaně obešla a vyžadovala informace přímo od nové šéfky probační služby Jitky Čádové, která jí je rovněž odmítla poskytnout. Zároveň prý Čádové nakázala, že o jejich telefonátu nesmí Šternovi nic říct. 

Elektronický náramek
Zdroj: ČT24/ČTK

Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej dnes bez dalších podrobností řekl, že Štern podal trestní oznámení, které nyní policie vyhodnocuje. Náměstek později upřesnil, že nepřišel podat trestní oznámení, pouze „informaci do protokolu“, a to na nikoho konkrétního.  

Válková označila tvrzení Šterna o nestandardních postupech za nepravdivá nařčení. „Šíření těchto zcela nepodložených informací, které vnášejí neklid do resortu, považuje ministryně Helena Válková za krajně nezodpovědné jednání,“ dodalo ministerstvo. Ministryni v tiskové zprávě podpořil i její nový legislativní náměstek Robert Pelikán. Ten nedávno nahradil Hanu Marvanovou, jež měla s Válkovou rovněž spory. 

Domácí vězni jsou zatím kontrolováni namátkově

Tendr byl jednou z věcí, na jejichž stav se ptal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bývalé legislativní náměstkyně ministerstva spravedlnosti Hany Marvanové poté, co po neshodách s ministryní nedávno opustila úřad. Náměstek pro vězeňství a trestní politiku Štern je na ministerstvu nominantem sociálních demokratů, Marvanové se ve sporech s Válkovou zastával. 

Alternativní trest domácího vězení existuje v českém právu od ledna 2010. Domácí vězně zatím nekontroluje nepřetržitě elektronika, ale namátkově pracovníci Probační a mediační služby. Část soudců se tento trest zdráhá ukládat právě proto, že kontrola není stálá. V současné době si domácí vězení odpykává zhruba 130 odsouzených. 

Odkládaný tendr na elektronické náramky dlouhodobě provázejí tlaky. Loni ministerstvo výběrové řízení zrušilo po vyhlášení amnestie. Letos Válková zveřejnila, že projekt spustí příští rok. Náramků prozatím mělo být 800 kusů. 

Válková zastavila tendr na elektronické náramky pro domácí vězně (zdroj: ČT24)
Vydáno pod