Moderní rehabilitační stůl v Kladrubech učí veterány znovu chodit

Kladruby – Pomoci trvale postiženým znovu chodit má nová unikátní pomůcka rehabilitačního ústavu v Kladrubech. Speciální robotický stůl učí znovu souhru mezi mozkovými impulzy a končetinami. Za dva a půl milionu ho koupil nadační fond Regibase, který se snaží pomáhat zraněným válečným veteránům, hasičům a policistům.

Nový přístroj – zjednodušeně řečeno – učí mozek, aby znovu začal řídit chůzi. V duchu celého projektu si ho jako první přímo v Kladrubech vyzkoušel britský válečný veterán Dale Messenger. Jako pyrotechnik prošel misí v Afghánistánu nebo Kosovu, osudným se mu však stalo vojenské cvičení na Falklandských ostrovech a nešťastná chyba jednoho z instruktorů, jehož střela zasáhla Messengera do zad.

Utrpěl zranění páteře a od té doby se zotavuje. Novou nadějí pro něj může být právě rehabilitační stůl v Kladrubech. „Je to v hlavě. Musím si zvyknout na jiný pohyb, je to dobré.  Mám pocit, jako kdybych stoupal,“ zmiňuje veterán během opatrného našlapování na speciální lavici.

Dale Messenger na falklandském cvičení
Zdroj: ČT24

Robotický stroj nejdříve sám hýbe s nohama pacienta a simuluje tak chůzi. Jak se pacient postupně adaptuje, stroj snižuje zátěž a umožní mu tak samostatně cvičit. „Toto zařízení nemusí sloužit jen našim zraněným válečným veteránům, ale mohlo by se nabídnout i našim aliančním partnerům, kteří bojují s českými jednotkami,“ dodává zástupce fondu Hynek Čech.

Do konce roku přitom mají nový stroj využít také postižení hasiči, policisté a záchranáři, kteří se vážně zranili při výkonu služby. V Kladrubech navíc můžou používat speciální robotický exoskeleton, který je jediný ve střední a východní Evropě. Unikátní přístroje přitom nejsou vyhrazeny jen pro bezpečnostní a záchranné složky. Denně jsou k dispozici dalším osmi pacientům.

Nová rehabilitační pomůcka v Kladrubech (zdroj: ČT24)