Nejvyšší soud částečně vyhověl dovolání lékaře Bartáka

Brno - Nejvyšší soud (NS) zrušil část rozsudku pražského vrchního soudu v kauze lékaře Jaroslava Bartáka. K novému projednání vrátil případ jedné z asistentek, u dalších dvou verdikt sám upravil. U ostatních osmi žen dovolání odmítl a Bartákovi uložil za znásilnění, vyhrožování, vydírání, nedovolenou výrobu a nakládaní s psychotropními látkami dvanáct let vězení. Původně Jaroslav Barták odešel od soudu se čtrnáctiletým trestem.

Zpátky na stůl Městskému soudu v Praze vrátil Nejvyšší soud k projednání část případu lékaře Jaroslava Bartáka. Konkrétně jde o oběť, kterou se Barták podle obžaloby pokusil znásilnit. Lékař ženě vyhrožoval tím, že ji nikdo nezaměstná, že ji zlikviduje, a navíc ji zamkl v kanceláři.

Bylo to však podle NS v reakci na to, že mu vyhrožovala ukončením pracovního poměru asistentky, nikoliv v situaci, kdy mu odpírala sex. „Skutečně nelze říci, že by šlo o jednání jakkoliv sexuálně motivované,“ uvedla předsedkyně senátu Věra Kůrková. Ostatní výhrady NS jsou spíše formální.

Bartákovu vinu v případě ostatních žen NS nezpochybnil, vzhledem k vynětí dvou případů ale trest snížil na dvanáct let. „S námitkami odsouzeného souhlasit nelze, všechny výpovědi poškozených i svědků byly přesvědčivé,“ zdůvodnila svůj verdikt soudkyně.

Podle advokátů se dalo očekávat, že NS vzhledem k množství skutků některé části případu vrátí k přehodnocení. I když je snížení trestu u NS výjimečné, je v mantinelech zákona. „Změna sazby vyplývá především z toho, že původní trest byl nad rámec trestní sazby, kterou zákon umožňuje - tedy vyšší než dvanáct let. Pouze v případě, že se ukládá souhrnný trest, tak může soud za výjimečných okolností o třetinu zvýšit, což se původně stalo,“ popsal mechanismus advokát Miroslav Krutina.

Jaroslav Barták
Zdroj: ČT24/ČTK

Není ale vyloučené, že Městský soud v Praze, kam se případ dvou asistentek vrací, vyšší trest uloží znovu. „Může ale také upustit od navýšení trestu s tím, že tento trest je dostatečný,“ upřesnil Krutina. Jestli je tedy výsledek dnešního dovolání pro Bartáka skutečným úspěchem, se tak ukáže až při novém projednávání případu.

Hledám asistentku. Zn. Sexuálně náročnější šéf

Barták rozhodnutí NS vyslechl bez emocí. K soudu jej stejně jako včera přivedla za přísných bezpečnostních opatření eskorta. Těžkooděnci zůstali před dveřmi i uvnitř soudní síně od začátku jednání stejně jako ve středu.

Barták podle verdiktu vyžadoval v letech 2006 až 2011 po svých asistentkách sexuální služby. Lékař podle rozsudku ženy hladil a osahával proti jejich vůli, nutil k sexu a znásilnil, když odmítaly plnit jeho úkoly. Někdy si pomohl údajně tím, že dívky omámil chemikálií v pití. Asistentkám a také matce jedné z nich vyhrožoval společenskou i fyzickou likvidací.

NS vyhověl části dovolání lékaře Jaroslava Bartáka (zdroj: ČT24)

Barták a jeho obhájce své dovolání k Nejvyššímu soudu zdůvodňovali tím, že jeho proces nebyl spravedlivý. „Soudy se odchýlily od principu trestního práva. Je to citlivá kauza a veřejnost touží po tvrdých sankcích a soudy se tím nechaly ovlivnit,“ řekl ve středu hned v úvodu jednání advokát Martin Köhler. Bartákovi totiž původně hrozil trest od pěti do dvanácti let vězení, soud mu nakonec uložil souhrnný čtrnáctiletý trest.

Barták navíc požádal o nové projednání u Vrchního soudu v Olomouci se zdůvodněním, že ten pražský je vůči němu zaujatý. To ale NS odmítl.

Obžalovaný lékař od počátku svoji vinu odmítá. Přiznal sice, že je v porovnání s ostatními muži „sexuálně náročnější“, jeho asistentky prý ale věděly, do čeho jdou. „Dívky jsem zaměstnával jako milenky. Věděly, že za sexuální služby dostanou zaplaceno,“ hájil se ve středu Barták.