Zaorálek potvrdil možné dodávky zbraní Kurdům, Irák to vítá

Brusel/Praha – České ministerstvo zahraničí zvažuje jako možnost pomoci iráckým Kurdům, kteří čelí hrozbě ze strany islámských radikálů, dodávky lehkých zbraní a munice. Po příjezdu do Bruselu to řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek (ČSSD). Ministerská schůzka vedle ukrajinské krize jedná i o aktuálním vývoji v Iráku. Údajně by ČR mohla začít s vyzbrojováním Kurdů na konci srpna. Irácký velvyslanec v Praze Husajn Mualla přivítal ochotu poskytnout vojenský materiál. Podle něj nezáleží na tom, zda chystanou pomoc dostane vládní armáda nebo síly autonomního Kurdistánu.

Podle Zaorálka chce Česko o možných dodávkách zbraní Kurdům hovořit s dalšími unijními partnery a USA. ČR by prý rovněž uvítala, kdyby tato pomoc do Iráku proudila společně v rámci skupiny států, které se na ní dohodnou. „Pracujeme na tom doma a také bych byl rád, kdybych o tom dnes měli možnost mluvit s našimi partnery,“ řekl Zaorálek o vyhovění kurdské žádosti o výzbroj. Tlumočil přesvědčení, že region výrazně potřebuje pomoc.

S případným vyzbrojováním Kurdů by musela souhlasit česká vláda, která se ke svému prvnímu jednání po prázdninové pauze sejde 27. srpna. Jednotný souhlas EU s vyzbrojováním Kurdů zřejmě není možné očekávat, neboť některé členské státy jsou proti. Odpor zazněl například z Rakouska či Švédska, tedy tradičně neutrálních zemí. Česko chce také pomoci řešit humanitární situaci v Iráku, kde jsou před islamisty na útěku údajně až statisíce lidí.

Irák je potěšen nabídkou

„Vítáme jakoukoli pomoc irácké vládě a iráckému lidu, abychom porazili teroristy,“ prohlásil velvyslanec. Radikálové z hnutí Islámský stát jsou podle něj hrozbou nejen pro samotný Irák, ale i pro celý blízkovýchodní region a svět.

O zbraně požádal mezinárodní společenství Masúd Barzání, prezident iráckého Kurdistánu, který čelí ofenzívě islamistů. Spojené státy a Francie už oznámily, že Kurdům zbraně dodaly, totéž chce učinit i Británie nebo Německo.

„Irácká vláda proti tomu (dodávce vojenského materiálu) nemá žádné námitky. Kurdové jsou součástí Iráku. Po Arabech jsou druhou největší skupinou v zemi. Podporovat Kurdy znamená podporovat Irák,“ uvedl Mualla k zahraničnímu vyzbrojování Kurdů. O tom, jak by mohla vypadat zvažovaná česká pomoc, ale prý nemá žádné informace.

O bitevníky L-159 má Irák stále zájem, prodej vázne na české straně

Zájem Iráčanů o koupi bitevníků L-159 nepolevuje, na české straně je ale problém mezi ministerstvem obrany a Aerem Vodochody, které by prodej realizovalo. Podle ministerstva obrany se úřad rozchází s Aerem v pohledu na cenu za některé stroje.

Husajn Mualla také vyslovil přání, aby Irák po dlouhé době navštívil český prezident. Bývalá hlava státu Václav Klaus na pozvání do země neodpověděl, a tak doufá, že se tam vypraví jeho nástupce Miloš Zeman. Podle ředitele zahraničního odboru Hradu Hynka Kmoníčka se ale vzhledem k výbušné situaci v Iráku letos se Zemanovou návštěvou Bagdádu nepočítá.