Válka žene Ukrajince do Česka, počet žádostí o azyl roste

Praha – Vleklá krize na východě Evropy zvyšuje počty Ukrajinců, kteří v Česku žádají o udělení mezinárodní ochrany. Od počátku roku ministerstvo eviduje 250 žadatelů o azyl, což je už nyní o třetinu víc než za celý minulý rok.

UDÁLOSTI: Počet ukrajinských žadatelů o azyl roste (zdroj: ČT24)

Podle ministerstva je tak počet žádostí o azyl nejvyšší za posledních šest let. Jen za prvních šest měsíců o azyl žádá 250 Ukrajinců, loni jich bylo 146. Mluvčí úřadu Vladimír Řepka ale zároveň dodává, že je Česko na případný masovější příliv ukrajinských uprchlíků připraveno a o situaci jedná se státy Visegrádu a tzv. Salzburského fóra.

Mezi aktuální žadatele patří i ti Ukrajinci, kteří se v českých nemocnicích léčili po únorových kyjevských bojích v rámci programu Medevac. Z devětatřiceti pacientů o mezinárodní ochranu zažádali tři dospělí a dvě rodiny s dětmi.

Dosud největší nápor zažila česká administrativa v roce 2011, kdy o mezinárodní ochranu usilovalo přes 18 tisíc lidí, nejvíce azylových statutů potom ministerstvo vnitra rozdalo před osmi lety (268 přijatých azylantů). Udělení mezinárodní ochrany totiž předchází podrobné a dlouhé šetření.

Klíč k udělení azylu? Pohovor

Vedle vstupních lékařských prohlídek ministerstvo zjišťuje faktografické údaje a především důvody, které cizince vedly k odchodu ze země. Podmínkou je i několik pohovorů, během nichž musí člověk svou motivaci objasnit. „Pohovor patří mezi nejdůležitější úkony azylové procedury, neboť dává žadateli o mezinárodní ochranu dostatečný prostor popsat své problémy a situaci v zemi původu,“ vysvětluje ministerstvo.

Během devadesátidenní procedury pak cizinec projde hned dvěma zařízeními – přijímacím střediskem (na Ruzyni nebo v obci Zastávka u Brna) a pobytovým střediskem v Kostelci nad Orlicí či v Havířově.

Organizace spojených národů koncem května oznámila, že své domovy už opustilo víc než 10 000 Ukrajinců, především z východu země. Ti ale také nejčastěji směřují do jiných částí Ukrajiny, nebo přímo do Ruska. Podle Pavly Novotné z odboru azylové a migrační politiky v Česku roste počet ukrajinských žadatelů v řádu desítek. Ukrajinci také zároveň tvoří nejpočetnější skupinu v Česku žijících cizinců. Podle čísel Českého statistického úřadu jich zde žije přes 112 tisíc, což je i víc než Slováků (85 tisíc).