„Nějaký Zeman“ vyhlásil válku ÚV KSČ, znělo z vedení strany

Praha - Československo za 40 let komunistického režimu vypadlo ze společnosti nejvyspělejších zemí, a jestli se nic nezmění, hrozí mu vážné problémy. Takto přesně před 25 lety promluvil v Československé televizi Miloš Zeman. Bylo to poprvé, kdy z obrazovky taková slova zazněla. V Hospodářském zápisníku donedávna neznámý prognostik čtyři a půl minuty popisoval, proč země nevzkvétá. Jeho vystoupení se stalo skandálem, cenzura jej nezachytila nejspíš jen proto, že byly prázdniny. „Bylo to v srpnu, což možná nahrávalo tomu, že ta ostražitost nebyla tak vysoká. Navíc nikdo ho moc neznal, a tudíž vlastně prošel do vysílání relativně snadno,“ vzpomíná tehdejší vedoucí redaktor pořadu Jan Martinek.

Zápisník se předtáčel ne ale z cenzurních, nýbrž z organizačních důvodů, vysvětloval ve Speciálu ČT24 Martinek. „Tehdy to byla série náhod, že zde nikdo z vedení nebyl (…) Takže došlo k tomu, že se ten rozhovor do vysílání v původním znění dostal,“ řekl Martinek. Zemanova slova vyvolala u vedoucích představitelů strany zděšení. Navíc den po odvysílání odletěla celá delegace ústředního výboru na oslavy Slovenského národního povstání. „Ten zážitek měli čerstvý a jedna kolegyně, která s nimi tehdy letěla, nám říkala, že opravdu se Jakeš s Fojtíkem nebavili o ničem jiném, než že nějaký Zeman vyhlásil válku Ústřednímu výboru strany,“ dodal v rozhovoru pro ČT24 Martinek.

Vystoupení nonkonformního ekonoma nezůstalo v televizi bez odezvy: „V pondělí jsme byli na koberečku, dokonce i na ÚV KSČ, kde nám bylo řečeno, že to byl téměř kontrarevoluční krok. Ten režim už ale neměl sílu nás ze zaměstnání vyhodit. Chudák Jan Zelený (který rozhovor se Zemanem vedl, pozn. redakce) byl stáhnut z obrazovky a mně dali tři měsíce bez prémií.“

  • Z rozhovoru pro Hospodářský zápisník: „Asi vás nepotěším, za posledních deset let jsme se dostali z desátého místa ve světě na čtyřicáté. V některých oblastech je to ještě horší, například ve vědeckotechnickém rozvoji podle oficiálně publikovaných informací jsme dnes na úrovni zhruba Alžírska nebo Peru a hluboko pod Portugalskem, které je považováno za nejzaostalejší zemi západní Evropy.“

Celý rozhovor Miloše Zemana pro Hospodářský zápisník

V televizi Miloš Zeman vystoupil krátce poté, co lidé vykoupili Technický magazín (Téčko) s jeho článkem Prognostika a přestavba. Už v něm Zeman zkritizoval fungování režimu a čtenářům černé na bílém potvrdil to, co už dávno tušili: komunismus ekonomicky zkrachoval.

Cesta Zemanových slov k lidem ale nebyla snadná. Článek si u Zemana původně objednal redaktor časopisu Vesmír Ivan Boháček: „Když ho napsal, bylo mi jasné, že s tímhle článkem to nebude úplně jednoduché.“ Ve Vesmíru nakonec text nevyšel, ale vzal si ho Technický magazín, kam ho doručil vlastně Boháček. „Potkal jsem na Václavském náměstí Honzu Víta, který říkal, že jde do redakce Téčka, a já jsem mu ten rukopis dal s tím, ať se zeptá Vladimíra Petříka (tehdejší šéfredaktor Technického magazínu, pozn. redakce), jestli si to riskne zveřejnit.“ Právě Petříka, který Zemanův text umožnil publikovat, ocenil v rozhovoru pro ČT24 i sám Zeman.

Jaroslav Veis ve Speciálu ČT24:

„O textu se začalo okamžitě mluvit. Teprve pozvání Zemana do Československé televize ale vzrušilo komunisty (…) Tvrdím ale, že to byl jeden ze tří nejdůležitějších textů, které rok 1989 přinesl vedle Několika vět a bizarního vystoupení Jakešova. Ta fakta v něm nebyla tak podstatná, podstatný byl způsob, jak otevřeně byl napsán.“

V televizi však neměl Zeman jen vysvětlovat své myšlenky z Téčka, ale poté, co ho kvůli článku chtěli vyhodit z práce, dostal ještě šanci: pokud v Československé televizi článek odvolá, výpověď nebude. On se ale zachoval zcela opačně: „No, tak jsem to své televizní vystoupení ještě poněkud zostřil, například mluvil jsem o tom, že nás čekají stávky a demonstrace, což v tom článku ještě nebylo,“ vzpomíná Zeman v rozhovoru pro ČT.

V Hospodářském zápisníku Miloš Zeman poprvé zmínil i to, co o tři měsíce později zopakoval před zaplněnou Letnou, a sice že je potřeba, aby občané měli možnost sami se rozhodovat a vybírat ty nejlepší varianty a lidi.

25 let od sametové revoluce - 25 let od sametové revoluce (zdroj: ČT24)