Screening může zachránit život, mnoho lidí jej ale podceňuje

Praha – Na screening, který může odhalit rakovinu, chodí díky zvacím dopisům víc lidí než vloni. Ženy mají zájem o mamograf, bez rozdílu pohlaví pak výrazně přibylo pacientů na screeningu nádorů střev a konečníku. Podle lékařů by jich ale mělo být ještě větší množství. I proto v Praze začala druhá část osvětové kampaně. V rámci ní odborníci navštěvují města a informují o boji s touto závažnou chorobou a také o prevenci.

Dopisy, které zachraňují životy, zvou na preventivní vyšetření, která odhalí rakovinu tlustého střeva, konečníku, prsu a děložního hrdla. Do schránek přišlo už skoro 1,5 milionu lidí. „Adresné zvaní funguje. Zejména na screening tlustého střeva a konečníku přišlo o 30 procent lidí více, u nádorů prsů je nárůst kolem deseti procent,“ uvedl Oldřich Tichý, mluvčí VZP. Včasné odhalení rakoviny podle Tichého výrazně zvyšuje šanci pacienta na uzdravení. „Například u rakoviny prsu může včasné odhalení nádoru snížit úmrtnost až o třicet procent,“ dodal Tichý. 

Adresné zvaní zatím naopak nezabralo u žen, které vynechávají gynekologa. „Zatím není moc velký nárůst screeningů rakoviny děložního čípku, tam bychom byli rádi, kdyby klientky chodily víc,“ řekl Tichý. 

Kromě dopisů teď lékaři a pacientské organizace vyrazili i do ulic. V Praze zahájili druhé kolo roadshow, na které se lidé mohou dozvědět víc o rakovině i svém zdravotním stavu. Už příští týden se lidé s odborníky mohou setkat na Horním náměstí ve Znojmě. Následovat budou Kladno, Liberec a Ústí nad Labem. 

Liga proti rakovině odstartovala dnes putovní výstavu

Každý svého zdraví strůjcem, připomíná na stejnojmenné výstavě Liga proti rakovině občanům. Putovní výstava, která dnes odstartovala na Palackého náměstí před sídlem ministerstva zdravotnictví, kde bude i ve středu, zavítá v dalších dnech do Znojma, Jindřichova Hradce, Říčan, Kladna, Náchoda a Krnova, kde 2. října skončí. Kombinací závažných sdělení doprovázenými úsměvnými výtvarnými hříčkami se snaží o osvětu.

„Pokud si děti od raného věku přisvojí zásady zdravého životního stylu, nebudeme je muset o pár let později léčit z kuřáctví a obezity, a co víc, budou mít mnohem větší pravděpodobnost, že se nestanou našimi pacienty v onkologických ordinacích,“ uvedla předsedkyně ligy Michaela Fridrichová. Vstup na výstavu i doprovodná lékařská vyšetření jsou zdarma. Více o výstavě najdete ZDE.

Projekt zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví bude pokračovat 

Pojišťovny postupně oslovují skoro dva miliony lidí a zvou je na vyšetření tlustého střeva, prsou a děložního čípku. „Mezi lidmi je už od počátku o projekt velký zájem, tak uvažujeme o tom, že po jeho skončení budeme pokračovat, a už teď debatujeme třeba o screeningu rakoviny prostaty,“ uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová.  

Pozvánku na vyšetření rakoviny prsu dostanou ženy od 45 do 70 let, na vyšetření rakoviny děložního hrdla od 25 do 70 let a na vyšetření rakoviny tlustého střeva a konečníku muži i ženy od 50 do 70 let. Dopis je adresován těm, kdo na prevenci nechodí, očekávat ho mohou od ledna 2014 do června 2015.

Společný projekt zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví má za cíl kromě zvýšení účasti na screeningu pozvednout také zájem obyvatel o prevenci rakoviny obecně a podpořit aktivní přístup občanů k vlastnímu zdraví. Součástí proto je i celorepubliková informační kampaň. 

  • Prezident Svazu zdravotních pojišťoven ČR Jaromír Gajdáček: „Lidé by si měli uvědomit, že zdraví je pro ně to nejcennější. My je nechceme strašit, naopak. Až ten člověk zjistí, že je zdráv, je to pro něj ta nejlepší informace. Naopak pokud se dnes onemocnění objeví v raném stádiu, ve velmi vysokém procentu je nemoc řešitelná. Pokud přijdete do nemocnice s rozbujelým nádorem, tak už potom nezbývá než počítat měsíce.“

S dopisem se klient objedná ke svému praktickému lékaři, ženy se mohou objednat také u gynekologa. Lékař pak buď sám provede vyšetření, nebo vypíše žádanku na vyšetření ve specializovaném centru, kam se klient objedná. Preventivní vyšetření je bezplatné, hradí je zdravotní pojišťovny. Klienti nehradí ani třicetikorunový regulační poplatek.

Screening může zachránit život, mnoho lidí jej ale podceňuje (zdroj: ČT24)
Vydáno pod