Bílý prášek potřetí, tentokrát dorazil na ministerstvo zahraničí

Praha - Na ministerstvo zahraničí dopoledne přišla obálka s bílým práškem. Poprvé se podobná zásilka objevila ve středu na Pražském hradě, posléze ji zaznamenali i na Úřadě vlády. České televizi to potvrdil ministr vnitra Milan Chovanec. Zatím není zřejmé, jestli byl obsah obálky nebezpečný. Známé jsou jen předběžné výsledky testů zásilky adresované prezidentovi - ta žádné ohrožení neznamenala.

„Podle nových informací dorazila podobná obálka na ministerstvo zahraničí. Opět jde o obdobný rukopis, obdobný prášek,“ řekl Chovanec pro ČT. Zatím se stále s jistotou neví, o jakou látku v prášku jde, ale již byla vyloučena kontaminace závadnými látkami. „Lze konstatovat, že v případě Hradu a Úřadu vlády nebezpečné nebyly. Teď zjišťujeme složení,“ dodal s tím, že v případě úřadu zahraničních věcí se postupuje stejně jako v předešlých dvou případech.

Výhrůžný dopis s bílým práškem, který ve středu obdržel Hrad, byl podle prezidentových slov psán ve jménu Islámského státu. S podobnou zásilkou se museli včera vypořádat i na Úřadu vlády. „Mohu prozradit, že se jedná o dopisy ze stejné části ČR, pravděpodobně je adresoval tentýž člověk. Až přezkum prášku úplně skončí, sdělíme veřejnosti, o co se jedná,“ řekl včera ČT ministr vnitra s tím, že oba dopisy odešly z jedné pošty.

Zda i třetí zásilka má něco společného s předchozími, se nyní zjišťuje. Podle Chovance se zřejmě jedná o hloupý vtip, nicméně i přesto asi půjde o trestný čin – variant je více: od vydírání až po trestný čin teroristického útoku.

„Důkazy nemám, ale spíš bych se klonil k možnosti, že dopis poslal příznivec Islámského státu. Protože tady byly některé výroky, které je slušně řečeno iritovaly. Výroky našeho prezidenta, že ne každý muslim je teroristou, ale že každý terorista je muslim. Což je výrok neúplný. Analýza za posledních 25 let ukazuje, že teroristé se nerekrutují jenom z řad muslimů,“ řekl v Hyde Parku analytik Ústavu mezinárodních stavů Jan Eichler.