Služební zákon je zatím největší spor vlády a prezidenta

Praha – Služební zákon představuje zatím největší spor mezi vládou a prezidentem. Poté, co jej Miloš Zeman vetoval, se znovu vrací do sněmovny – většina poslanců deklarovala, že prezidentovu stopku přehlasují. Hrad už dříve naznačil svoje odhodlání se v takovém případě obrátit na Ústavní soud, vadí mu zejména tzv. političtí náměstci. „Nemůžete přece odpolitizovat státní správu tím, že toho ministra v uvozovkách vysadíte padákem. On si přece musí na ministerstvo přivést některé spolupracovníky,“ hájí novelu šéf poslanců Jan Hamáček (ČSSD).

Na přehlasování Zemanova veta se v pondělí dohodla koaliční rada. Hlasování o novele služebního zákona by tak mělo proběhnout podle jejího scénáře. Služební zákon – jehož schválením paradoxně Miloš Zeman podmínil jmenování Sobotkovy vlády – měl podporu nejen všech vládních stran, ale i pravicové opozice.

„Neztotožňujeme se s pohledem pana prezidenta a budeme hlasovat proti jeho vetu,“ nechal se slyšet šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. „Chceme udělat maximum pro to, aby ten zákon začal platit od 1. ledna 2015,“ přidal se předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Stejný postoj mají i lidovečtí zákonodárci.

"Velmi obtížně se to dá vykládat jako spor. Pan prezident nesouhlasí s jedním paragrafem služebního zákona. Já bych to nedramatizoval," říká šéf dolní komory Jan Hamáček (ČSSD).

Naopak hnutí Úsvit s prezidentem souhlasí. Pro služební zákon nezvednou ruku ani komunisté. „My rozhodně podpoříme veto prezidenta. Dále se připojíme i k ústavní žalobě pana prezidenta,“ oznámil lídr poslanců Úsvitu Radim Fiala.

Na přehlasování veta jsou potřeba hlasy nadpoloviční většiny poslanců, tedy alespoň 101 člena dolní komory. To dají vládní strany po dohodě s ODS a TOP 09 dohromady bez problémů. Poslanci se k projednání novely dostanou pravděpodobně v pátek.

Na říjnové schůzi dojde i na další důležitá hlasování:

  • návrh státního rozpočtu na příští rok
  • poslanecká předloha o zákazu kouření v restauracích
  • norma umožňující gayům a lesbám osvojit si dítě partnera
  • pražská předloha o regulaci prostituce
  • prezidentem vetovaný zákon o dětské skupině

Komentátor: Prezident neuspěje ani u soudu

Komentátor Českého rozhlasu Radko Kubičko je přesvědčen, že Miloš Zeman nemohl vážně počítat s tím, že by svým vetem novelu služebního zákona opravdu zastavil. Kubičko je navíc přesvědčen, že se svými námitkami proti služebnímu zákonu neuspěje ani u Ústavního soudu. Spor se točí kolem tzv. politických náměstků, které bude moci ministr nadále jmenovat. Zatímco Zeman míní, že by v zákoně neměli vůbec být, podle Kubička novela jejich význam spíše omezuje.

Komentátor je kromě toho přesvědčen, že by se političtí náměstci měli zachovat. „Ministr musí mít prostor pro to, aby si tam někoho mohl přivést – aby to tam nebylo tak, jak jsme viděli v britských seriálech, že ministr nesmí chodit ani po ministerstvu,“ řekl Radko Kubičko.

Prezident vety dosud šetřil, teď stihl dvě za den

Když se Miloš Zeman ucházel o prezidentský úřad, sliboval, že by chtěl vetovat zákony co nejméně. Později při projevu v Senátu dokonce označil veto za „alibismus, důkaz zoufalství a také toho, že prezident republiky se nesnažil s parlamentem řádně diskutovat“. Až do letošního října se zásadou řídil a vetoval pouze zákon o odpadech, který vrátil do sněmovny loni 27. března. Veto si tehdy zákonodárci u Zemana doslova vyžádali – z Poslanecké sněmovny totiž do Senátu a dále na Hrad odešla chybná verze zákona. Když omyl vyšel najevo, zdálo se být veto legislativně nejčistším řešením.

Počátkem října ale hlava státu vetovala nejen služební zákon, ale taky zákon o dětské skupině. Důvodem navrácení služebního zákona byly podle slov prezidenta nejasnosti a pochybnosti v zákoně, stejně jako absence racionálního řešení výstavby státní správy. U druhého zákona se prezidentovi nelíbí, že je pro mnohá dětská zařízení, například lesní školky, příliš omezující a pravidly, která předkládá, mnohdy brání jejich samotné existenci.

Další veto by podle Miloše Zemana připadlo v úvahu, kdyby se na jeho stůl dostal senátní návrh zákona o Národním parku Šumava. Ten se k němu však nedostal a podle dosavadních prohlášení vlády není příliš pravděpodobné, že by se to změnilo.

Podobný názor vyjádřil i předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). „Nemůžete přece odpolitizovat státní správu tím, že toho ministra v uvozovkách vysadíte padákem. On si přece musí na ministerstvo přivést některé spolupracovníky. Odpolitizování státní správy proběhne pod úrovní náměstků,“ vysvětlil Hamáček.

„Pokud ten zákon zavádí na každém ministerstvu maximálně dva politické náměstky, tak je to podle mě zlepšení současného stavu. Protože nyní jsou na každém ministerstvu všichni náměstci političtí,“ dodal předseda Poslanecké sněmovny.

Služební zákon se dotkne asi 65 000 úředníků. Počítá se zavedením tzv. supernáměstka, tedy nejvyššího úředníka ve státě (bude působit na ministerstvu vnitra). Chce taky omezit odměny, které se nově zastropují na maximálně 25 % ročního platu. Pro úředníky budou rovněž platit povinné jednotné zkoušky.

Vydáno pod