Zabírá jen někomu, zato skvěle. Tuková dieta pomáhá epileptikům

Brno – Epileptikům, kterým nezabírají léky, může pomoci speciální dieta. Už rok ji testují i v brněnské dětské nemocnici, kde zabírá zhruba na třetinu pacientů. Takzvaná ketogenní dieta, založená na zvýšeném příjmu tuků a úplném vysazení cukru v potravě, je podle lékařů slibnou alternativou dostupných léků. Populární je zejména v USA a Kanadě.

Nele Hrubé se epilepsie projevila už v prvním roce života. Záchvaty nejprve přicházely spolu s nemocemi, loni v prosinci se ale jejich frekvence rapidně zvýšila. „Záchvaty se stupňovaly, ke konci na 30 až 50 záchvatů za den,“ popisuje matka dnes 4,5leté Nely Monika Hrubá.

Běžně dostupné léky Nele nepomáhaly, rodiče se proto letos v srpnu rozhodli zkusit tzv. ketogenní dietu. „Od té doby neměla ani jeden záchvat. Pro nás je to úplně neskutečné: z dítěte, které neustále leželo někde v záchvatu a nebylo schopné komunikovat, je úplně normální dítě. Mluví celými větami, může chodit do školky, může se začleňovat do dětského kolektivu,“ chválila si Monika Hrubá, která dceru vozí do brněnské dětské nemocnice až z Prostějova.

„U nás na klinice děláme ketogenní dietu od února 2013, od té doby byla nasazena u 11 dětských pacientů a 4 dospělých,“ potvrdil lékař Ondřej Horák a obratem dodává dosavadní výsledky. „V tuto chvíli jsou tři pacienti zcela bez záchvatů a kvalita jejich života je obrovsky navýšena. Jeden pacient má redukci záchvatů více než 90 procent. Ostatní na dietu neodpovídají,“ upřesnil Horák.

O ketogenní dietě hovoří lékař Ondřej Horák (zdroj: ČT24)

Ketogenní dieta není určena pro každého, lékaři ji ordinují pouze vybraným epileptikům, u kterých je větší šance, že jim speciální jídelníček pomůže. Důležitá je disciplína pacientů, kteří musí dodržovat přesné pokyny i dávky jídla. Úplně se musí vyvarovat cukru, naopak je třeba jíst hlavně tuky, například prorostlé bůčky, smetanu a ořechy.

„Soboty a neděle stojím u sporáku a chystám Nelince jídlo na celý týden – pro prarodiče i do školky. Nelinka bez vlastních krabiček nesmí vůbec nikam, nikde nesmí ani nic zobnout. Jednou se nám stalo, že v nestřeženém okamžiku snědla kousek čokolády a okamžitě na to zareagovala záchvatem,“ dodala matka.

Epilepsií v Česku trpí přes 70 tisíc lidí, léky nezabírají více než třetině z nich. Některým může pomoci právě ketogenní neboli tuková dieta, která se zatím aplikuje převážně u dětských pacientů. Ve Spojených státech se epileptikům ordinovala už ve 20. letech minulého století, potom se na ni pozapomnělo. V poslední době zažívá dieta renesanci.