Filip: Do Moskvy jsem jel řešit dopad sankcí na české firmy

Praha - Místopředseda sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) jel v uplynulých dnech do Moskvy kvůli českým firmám, které s Ruskem obchodují. Uvedl to na tiskové konferenci, kterou po návratu uspořádal. Výrobci se podle něj obávali, že Rusko by si v reakci na uvalené sankce mohlo zajistit dodávky zboží z domácích zdrojů nebo od firem, které pracují ve státech, jež se k sankcím nepřipojily. Filipova mise do Moskvy ale ve sněmovně vyvolala pobouření. Řada českých poslanců se o ní dozvěděla až z médií. Sněmovna proto ve středu odhlasovala usnesení, ve kterém se od Filipovy cesty distancovala.

Šéf komunistů ale i po návratu do Česka trvá na tom, že sněmovnu v Rusku zastupoval. Odkazuje se na předsedu sněmovny Jana Hamáčka (ČSSD), který jeho zahraniční cestu posvětil. Do Moskvy prý pozval českou delegaci předseda komise Státní dumy pro jednání se státy EU Sergej Vladimírovič Železňak. Ten je ale kvůli anexi Krymu na sankční listině USA a EU. Po konzultaci s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) se proto podle Filipa rozhodlo, že česká delegace bude co nejužší. „Zatím žádná unijní země nevyslala širší delegaci, bylo proto potřeba návštěvu konat v co nejužším formátu,“ dodal.

To byl podle Filipa také důvod, proč zahraniční cesta nebyla projednaná na zasedání organizačního výboru, ale povolil ji nakonec jen Hamáček. „Rozhodl, že požadavek na zajištění financování dopravních a energetických investic z rozpočtu Ruské federace v zájmových oblastech projednám se svým protějškem jen osobně, tedy ve formátu místopředseda Poslanecké sněmovny s místopředsedou Státní dumy,“ doplnil Filip.

Největší obavy z dopadů sankcí měli výrobci, kteří dodávají do Ruska dopravní systémy a zařízení pro energetiku. Filip ale odmítl, že by lobboval za konkrétní firmy, jel prý pouze zjistit, zda Státní duma jako rozpočtový suverén bude dál financovat jednotlivé regiony, kde jsou dodavatelé ze států EU. České firmy totiž mají obavy, aby je nenahradily výrobci ze Švýcarska, které není v Evropské unii a žádné sankce vůči Rusku nepřijalo. Vážným konkurentem je podle Filipa i Turecko, Srbsko, Brazílie nebo Čína. 

„Jednání proběhlo úspěšně. Stanoviska byla potvrzena místopředsedou Státní dumy. Zároveň jsem se setkal s početnou skupinou českých podnikatelů, kteří byli v té době v Moskvě a ocenili, že jednání na politické úrovni probíhají,“ uvedl místopředseda sněmovny v tiskovém prohlášení. Zda byla cesta úspěšná bude podle něj jasné ve chvíli, kdy budou potvrzeny dodávky na městskou hromadnou dopravu v Samaře a ve Volgogradu. Hodnotu zakázek odhadl na miliardy eur.

České poslance ale cesta do Moskvy pobouřila. Řada z nich se o ní ve středu dozvěděla až z médií a nikdo navíc přesně nevěděl, za jakým účelem Filip do Ruska odjel. Sněmovna se proto následně od cesty distancovala a přijala usnesení, že místopředseda dolní komoru v Rusku nereprezentuje. Filip tuto skutečnost svému protějšku v Moskvě sdělil, Železňak s tím ale podle něj neměl žádný problém.

Pravici vadí, že Filip obešel organizační výbor

Nad tím se ale pozastavil místopředseda ODS Martin Kupka. „Pokud se sněmovna od takové cesty distancuje, tak to musí být přece vážný signál. Slova o tom, že to místopředsedovi ruské dumy nevadilo, tomu nejde věřit,“ řekl České televizi. V pořádku podle Kupky není ani to, že Filip „udělal kličku“, když stáhl požadavek na zahraniční cestu z organizačního výboru a projednal ho pouze s předsedou sněmovny Hamáčkem: „To se nikomu nemůže zdát jako normální krok a normální jednání.“ Organizační výbor sněmovny by měl proto podle Kupky nyní jednat o tom, jak podobným situacím do budoucna předejít. 

„Poslanecká sněmovna s cestou nesouhlasí a nejede tam reprezentovat sněmovnu,“ řekla Miroslava Němcová (ODS) s tím, že usnesení sněmovny je více než usnesení předsedy sněmovny. „Teď už se s tím nedá dělat vůbec nic. Měli bychom si vyjasnit, že tato praxe je nepřípustná,“ dodala.