Janoušek chce odklad vězení kvůli operaci hlavy

Praha – Soud už odeslal Romanu Janouškovi pokyn k nástupu trestu. Podle deníku Lidové noviny má ale Janoušek lékařské potvrzení, které kvůli jeho aktuálnímu zdravotnímu stavu pobyt ve vězení nedoporučuje. Před nástupem do vězení by prý měl podstoupit operaci hlavy. V jiném případě by mu úder do hlavy mohl způsobit vážné krvácení. Za lékařskou zprávou stojí podle LN bývalý senátor Vladimír Dryml, který vede vrchlabskou nemocnici.

Minulý měsíc měl Vladimír Dryml ve své nemocnici ve Vrchlabí přijmout Romana Janouška ve vážném stavu. Nyní stojí za dokumentem, který by mohl Janouškovi umožnit minimálně odklad nástupu trestu do vězení. „Být soudcem, který o nástupu bude rozhodovat, nevzal bych si na triko, že ho tam poženu nemocného. Jeho stav je vážný, prakticky jakýkoliv úder do hlavy může způsobit rozsáhlé krvácení,“ uvedl Dryml.

Soud Janouška vyzval k nástupu trestu na termín v polovině listopadu. Za úmyslné sražení ženy autem má jít do vězení na čtyři a půl roku, navíc sedm let nesmí řídit. Pokud by Janoušek chtěl lékařské vysvědčení pro odklad nástupu trestu skutečně uplatnit, musí o tom rozhodnout soud. Definitivně jasno by mělo být během několika týdnů. „Soud do této chvíle nedostal od pana odsouzeného žádnou žádost o odklad výkonu trestu,“ uvedla mluvčí Městského soudu v Praze Markéta Pucci.

Roman Janoušek se má před nástupem trestu podrobit operaci (zdroj: ČT24)

Sám Janoušek ale v zatím posledním televizním rozhovoru žádost o odklad trestu avizoval. "Samozřejmě budu absolvovat řadu lékařských vyšetření, protože mi není dobře. Dělám se, že mi je líp, než mi ve skutečnosti je, řekl Janoušek ČT koncem měsíce září. Soud se však při rozhodování o odkladu trestu nemusí spoléhat jen na zprávu předloženou odsouzeným, ale může si nechat zpracovat śvou vlastní nezávislou lékařskou zprávu.