Janoušek zkouší oddálit vězení

Praha - Lobbista Roman Janoušek požádal soud o odklad nástupu trestu. Za sražení ženy autem byl v září pravomocně odsouzen na 4,5 roku vězení. Předseda soudu o jeho žádosti rozhodne v nejbližších dnech. Lobbistův advokát Vít Široký už dříve uváděl, že jeho klient má zdravotní problémy po operaci hlavy a že se možná bude muset podrobit novému operačnímu zákroku.

Lidové noviny ve středu upozornily, že Roman Janoušek má lékařské potvrzení, které kvůli jeho aktuálnímu zdravotnímu stavu pobyt ve vězení nedoporučuje. Před nástupem trestu by prý měl podstoupit operaci hlavy. V jiném případě by mu úder do hlavy mohl způsobit vážné krvácení. Za lékařskou zprávou stojí bývalý senátor Vladimír Dryml, který vede vrchlabskou nemocnici.

O odkladu rozhodne předseda soudního senátu

Trestní řád mluví o tom, že předseda soudního senátu odloží výkon trestu odnětí svobody na potřebnou dobu, jestliže „z lékařské zprávy o hospitalizaci odsouzeného v lůžkovém zdravotnickém zařízení nebo z jiných skutečností“ vyplývá, že by výkon trestu ohrozil život nebo zdraví odsouzeného. Pakliže ale předseda senátu sezdá, že takové důvody nebyly naplněny, vyzve odsouzeného, aby zprávu o svém zdravotním stavu předložil příslušné věznici, a to nejpozději při nástupu výkonu trestu. Pokud pak věznice zjistí, že zdravotní stav odsouzenému skutečně neumožňuje, aby se trestu podrobil, navrhne soudu odklad, nebo přerušení trestu.

Podle rozsudku Janoušek pod vlivem alkoholu porazil v roce 2012 v pražské Michli řidičku, která s ním chtěla řešit jejich předchozí dopravní nehodu, a z místa srážky ujel. Pražský městský soud mu původně uložil tříleté vězení, odvolací vrchní soud trest o 1,5 roku zpřísnil. Janoušek navíc po propuštění na svobodu nebude smět sedm let řídit auto. Za těžké ublížení na zdraví mu přitom hrozilo až deset let vězení.