Pacienti vs. pojišťovny: Úspěšnou léčbu rakoviny hradí Bulovka

Praha – Zhruba před rokem a půl natáčeli Reportéři ČT o nové metodě léčby rakoviny, která mnohdy dokáže zachránit i beznadějné pacienty. Už v té době ministerstvo zdravotnictví zvažovalo, že tuto metodu budou hradit zdravotní pojišťovny. Jenomže i teď ji musí nemocnice platit ze svého, i proto metodu tzv. laváže dělá v celém Česku jen pražská Nemocnice Na Bulovce. A přetlak pacientů je tak velký, že se někteří operace ani nedožijí. Podrobnosti zjišťoval David Vondráček.

Metoda tzv. laváže nebo také HIPECu spočívá v několikahodinovém výplachu břišní dutiny horkými cytostatiky (látky, které ničí nádorové buňky). Pomáhá proti vzácným formám rakoviny pobřišnice. Žádná jiná léčba nepůsobí tak dobře a nemá tak dlouhou dobu přežívání, zdůrazňuje chirurg František Antoš, který tuto metodu zaváděl jako první v postkomunistických zemích. Od té doby provedl už zhruba 300 těchto zákroků.

Jenže Nemocnice Na Bulovce musí tyto operace hradit z jiných úkonů i tzv. ziskových operací. Jednak tyto zákroky pojišťovny neproplácí, nemocnice však tratí ještě jednou: podle Františka Antoše totiž jeden HIPEC zablokuje operační sál na dvanáct hodin – během té doby by se dalo stihnout třeba šest nebo sedm operací žlučníku či kýly. „Musím poslouchat to, že vlastně utrácím peníze, které nelze refundovat z pojišťovny, takže to dobře není. A to chápu, to je pochopitelné: ekonomika je ekonomika a mělo by to být hrazeno,“ stěžuje si František Antoš.

Když v červnu 2013 o metodě laváže natáčeli Reportéři ČT, tak ministerstvo zdravotnictví opatrně slibovalo, že by ji pojišťovny proplácely od roku 2014. „Byl by hrazen systémem prostřednictvím příslušného seznamu výkonů,“ uvedl tehdejší náměstek Petr Nosek. I po roce a půl se ale nic nezměnilo: „Přišly volby, Noska spláchla voda jako všechny ostatní, na ministerstvo přišla jiná parta. Nejdřív půl roku nebylo nic, pak se rozhodli, že zvolí jiný systém,“ konstatuje zástupce České chirurgické společnosti pro tvorbu sazebníků Jan Votoček.

Bulovka nestíhá, někteří se operace nedožijí

Teď se ale znovu zdá, že by mohly být složité zákroky hrazeny pojišťovnami. Nemocnice Na Bulovce navrhuje pro laváž zvýšit koeficient obtížnosti: „Tento vyšší koeficient by vlastně vyrovnal všechny problémy, které s tím souvisí, a dal by tomu výkonu i patřičnou váhu. Asi by ho trošku zatraktivnil třeba i pro další pracoviště,“ vysvětluje ředitelka Bulovky Andrea Vrbovská.

Pojišťovny metodu laváže stále nehradí (zdroj: ČT24)

A právě další nemocnice, kde by léčili podobné formy rakoviny, je pro ohrožené pacienty klíčová. Pro ně je totiž doba čekání na operaci otázkou přežití, ale Nemocnice Na Bulovce kapacitně nestíhá. „Sama vím, jak jsem bojovala o to místo v řadě, a bohužel jsem i někoho předběhla. Bylo mi řečeno, že kvůli mně někdo umřel, že já jsem šla dřív, protože jsem mladší,“ popisuje krušné zážitky pacientka Marcela Hodná, která se úspěšné léčí u Františka Antoše.

S tím, že je nutné ještě jedno pracoviště, souhlasí i náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp (KDU-ČSL): „Já se zasadím všemi silami, aby i další komplexní onkologické centrum – např. v Brně nebo jinde na Moravě – tento výkon dělalo.“ Podle něj by také v horizontu jednoho až dvou let měly být laváže hrazené pojišťovnami. Jde přitom řádově o desetimilionovou částku ročně, což je v miliardovém rozpočtu zanedbatelná částka.

Vydáno pod