Staroměstské náměstí ozářil vánoční strom, advent začíná

Praha - Dobu kolem prvního adventního víkendu již tradičně využívají města k zahájení svátečních trhů. Rozsvěcení stromů na náměstí už má za sebou Brno, o víkendu se začíná třeba v Českých Budějovicích, Plzni, Ostravě a také v Praze. Pražské Staroměstské náměstí nabízí celkem 110 prodejních stánků, živý betlém a ozdobený 26metrový smrk z Nespek u Prahy. Ten se Pražanům za doprovodu hudby rozzářil v 17:00.

O rozsvícení vánočního symbolu Prahy se postarali herci Hana Maciuchová a Jakub Kohák. A nechyběla ani nová primátorka Adriana Krnáčová, pro níž to byla první veřejná akce ve funkci. Mezi ozdobami stromu letos stejně jako minulý rok dominují půlmetrové perníčky. Vánoční atmosféru navodí souběžně i náměstí Republiky, a to od 29. listopadu do 30. prosince. Na Václavském náměstí dekoratéři umístí desetimetrový umělý strom oděný do zlaté barvy s obřími zlatými koulemi.

Vánoční strom na Staroměstském náměstí
Zdroj: Michal Doležal/ČTK

V neděli v 16:00 rozsvítí manželka prezidenta republiky Ivana Zemanová vánoční strom na Pražském hradě. Symbolicky tak bude zahájen 17. ročník vánoční charitativní sbírky ve prospěch SOS dětských vesniček, jejíž výtěžek bude věnován na pomoc ohroženým dětem.

Pódium pro každodenní kulturní akce umístili organizátoři tradičně na Staroměstské náměstí za sochou Jana Husa. Kromě různých sborů na něm letos vystoupí také známí umělci. Například 10. prosince zde zahraje skupina Čechomor. Součástí měsíčního programu je také tradiční Mikuláš s velkou show pro děti a 11. prosince Den s rekordy a kuriozitami. Chybět nebude na Štědrý den Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby v podání orchestru a sólistů Národního divadla a Státní opery. Na Silvestra vystoupí ve 22:00 popová formace Eddie Stoilow.

„Letošní program držíme stále v duchu tradic. Zároveň ho ale chceme více odlehčit. Kuchařská show nebo vystoupení známých kapel je toho důkazem a věřím, že bude mít u lidí o adventu úspěch. Zvlášť když i vystoupení hudebníků bude ve vánočním duchu,“ sdělil programový ředitel Jan Žampa.

Speciální program připravuje také pražská zoo. V neděli zde od 16:00 spolu s hudebníkem Jiřím Suchým rozsvítí vánoční strom u severního vchodu do areálu. Atmosféru zpříjemní koledy dětského sboru Děcka ze Skoronic.

Vánoční strom letos pochází z Nespek u Prahy
Zdroj: ČT24/ČTK

Už ve čtvrtek se vánoční trhy otevřely obyvatelům Plzně. I zde je připraven živý betlém stejně jako ukázka lidových řemesel a tradic. Na zítra organizátoři přichystali od 16:00 hudební program, vánoční strom bude rozsvícen v 18:00. Ve středu 17. prosince pak budou lidé na náměstí společně zpívat koledy. To vše v kulisách čtrnáctimetrové stříbrné jedle, která pochází ze soukromé zahrady v Plzni-Božkově.

O půl hodiny dříve než v Praze se rozsvítí vánoční strom na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích. Kromě svátečních trhů město nabízí také speciální výstavu tradičních řemesel v tamním Jihočeském muzeu. Výšivky z rybích šupin, výrobky pletené z loubku, fanfrnochy, přehozy tkané z ovčí vlny, podmalbu na skle a další výrobky nositelů lidových tradic mohou návštěvníci obdivovat až do 4. ledna.

NO COMMENT: Rozsvícení vánočního stromu na náměstí Svobody v Brně (zdroj: ČT24)

Slavnostního rozsvícení a zahájení vánočních trhů v Brně se zúčastnila i první dáma Ivana Zemanová. Na návštěvníky čeká stromek s vánoční vesničkou, zoo koutkem a betlémem. Na náměstí už nechybí ani pokladnička Českého Červeného kříže. Její výtěžek každoročně podporuje dětské domovy. I když trhy skončí 29. prosince, kasička bude na náměstí Svobody instalovaná až do osmého ledna. Speciální akce chystá také nádvoří Staré radnice nebo podzemí labyrintu pod Zelným trhem. K dispozici bude vánoční dílna, kde si mohou děti vyzkoušet malování a vlastnoruční výrobu. Lidé se mohou těšit i na speciální adventní kuličku, která každou hodinu spadne z orloje.

Tradiční kulisu předvánoční Ostravy vytvoří v neděli tamní Masarykovo náměstí. I zde zahájí sváteční trhy rozsvícení vánočního stromu. Ten letošní – jedenáctimetrový smrk - putoval do historického centra města ze Starých Hamrů v Beskydech. Atmosféru dotvoří betlém s živými zvířaty, vánoční vláček i Ježíškova pošta. Pro sportovně založené bude nedaleko k dispozici zdarma veřejné kluziště. Adventní trhy v centru Ostravy potrvají až do 23. prosince.

Olomouc se letos stal vůbec prvním krajským městem, kde tradiční trhy začaly. U tamní radnice se totiž vánoční strom rozsvítil už minulou neděli. Stříbrný smrk jako dočasná dominanta Horního náměstí měří přes patnáct metrů. Slavnostní strom je ozdobený zlatými a stříbrnými baňkami a také zhruba 44 tisíci světly. Do centra města neputoval zdaleka - pokáceli ho na soukromé zahradě zhruba kilometr vzdušnou čarou od náměstí.

Advent
Zdroj: ČT24/ČTK

Většina krajských měst otevírá trhy o prvním adventním víkendu

Advent – slovo, vycházející z latinského „adventus“, znamená příchod, v souvislosti s Vánocemi jde o příchod Vykupitele Ježíše Krista. Čas adventu a Vánoc má zvláštní magickou moc, obzvláště v centrech historických měst, kde se mísí zvuk tradičních koled s vůní svařeného vína. Tak jako každý rok si tu lidé můžou zakoupit tradiční české ozdoby a ochutnat vánoční dobroty, nebude chybět bižuterie, svíčky a další vánoční zboží.

V západní tradici je advent dobou zklidnění. Odpovídalo to životnímu stylu našich předků za dlouhých prosincových nocí. „Protestanté a evangelíci mají také určité období přípravy. Liturgicky to nemají tak kodifikované jako katolíci… Zvláštnost je u pravoslavných, kteří mají období příprav delší než katolíci, šest týdnů,“ uvedl katolický kněz Miloslav Fiala.

Dnes je však advent komerčně využíván, a proto o něm jako o době ztišení lze mluvit jen v prostředí křesťanských tradic. Výrazným symbolem adventu je adventní věnec ozdobený čtyřmi svícemi podle počtu adventních nedělí. Děti otevírají obvykle adventní kalendář, což je zvláštní druh kalendáře ukazující 24 dní spojených s křesťanskými Vánocemi a dobou adventu.