Odsouzení v metanolové kauze čekají na odvolání, soud je nechal ve vazbě

Brno – Nejvyšší soud určil, že dva nepravomocně odsouzení v metanolové kauze Rudolf Fian a Tomáš Křepela mají zůstat ve vazbě. V květnu jim soud vyměřil doživotní trest a nyní si stěžovali na prodloužení vazby.

Nejvyšší soud se ztotožnil s rozhodnutím o vazbě, uvedl mluvčí Nejvyššího soudu Petr Knötig. Na rozhodnutí upozornila Česká televize. V květnu 2014 uložil zlínský soud Rudolfu Fianovi i Tomášovi Křepelovi jako dvojici ústředních míchačů v metanolové kauze trest doživotního odnětí svobody. Hlavní distributor toxického alkoholu Jiří Vacula přijal patnáctiletý trest, verdikt nijak nezpochybnil ani se neodvolal. U Fiana a Křepely však trest zůstává nepravomocný, na místě se totiž odvolali.

Oba dostali nejvyšší trest z desetičlenné skupiny, která byla obžalována v hlavním procesu případu pančování alkoholu ze září 2012, kdy na následky požití závadného alkoholu zemřelo 38 osob a další se přiotrávili.

Fian a Křepela čekají na odvolací řízení, kterým se zabývá Vrchní soud v Olomouci, ale zatím nevynesl rozsudek. Mezitím několikrát vystoupili jako svědci v přidružených procesech.

Vydáno pod