Válková odvolala náměstka Kasíka – třetího z původní čtveřice

Praha – Třetího z původní čtveřice svých náměstků odvolala ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Po Haně Marvanové a Pavlu Šternovi musí odejít i ekonomický náměstek Pavel Kasík. ČTK uvedla, že ho Válková odvolala na základě tlaků z hnutí ANO i od některých představitelů justice. Ministerstvo spravedlnosti ani Kasík se k odvolání nechtěli blíže vyjádřit. Kasíka ve funkci nahradí Miroslav Zábranský, doplnil později tiskový odbor ministerstva.

„Mohu potvrdit, že ministryně spravedlnosti Helena Válková rozhodla včera (v pondělí) o odvolání náměstka pro ekonomický úsek Pavla Kasíka. Změna na pozici náměstka nastane na přelomu roku,“ oznámil bez dalších podrobností ředitel tiskového odboru ministerstva spravedlnosti Miroslav Konvalina. Odvolaný náměstek Kasík potom nechtěl zprávu o odvoláni komentovat s odvoláním na loajalitu ke svému zaměstnavateli.

„Na inženýra Zábranského čeká nelehký úkol v podobě náročných investičních akcí v příštích letech. Ty by měly probíhat s větším zapojením ministerstva,“ komentovala poté v tiskové zprávě své rozhodnutí Válková. Žádné bližší údaje o novém náměstkovi nezveřejnila. Podle informací ČTK Zábranský v současné době na ministerstvu nepracuje.  

Ministryně doplnila, že v příštím roce se v rámci resortu počítá například se zahájením investiční akce na výstavbu Justičního areálu v Ústí nad Labem či se zajištěním konečné dislokace Obvodního soudu pro Prahu 5.  

Heleně Válkové tak z původní čtveřice náměstků zbývá už jenom Petr Jäger, který má na starost mezinárodní a ústavněprávní problematiku. Během deseti měsíců ve funkci naopak již ministryně odvolala svoji původní náměstkyni pro legislativu Hanu Marvanovou kvůli vzájemným sporům i náměstka pro vězeňství Pavla Šterna, který si na ministryni stěžoval policii kvůli tendru na elektronické náramky pro vězně.

Vystudovaný architekt Pavel Kasík má ovšem s odcházením z funkce náměstka ministra spravedlnosti bohaté zkušenosti – stalo se mu to již dvakrát. Poprvé si ho na ministerstvo přivedl Jiří Pospíšil v roce 2008, nejprve pracoval jako ředitel investiční sekce a poté jako náměstek pro ekonomiku. Když Pospíšila vystřídala Daniela Kovářová, Kasík z ministerstva odešel, v roce 2010 se ale spolu s Pospíšilem opět vrátil. Následující ministr Pavel Blažek však Pavla Kasíka opět odvolal, zpět se vrátil loni v létě, když do ministerského křesla usedla Marie Benešová.

Helena Válková v březnu se třemi z tehdejších náměstků: Pavlem Šternem, Petrem Jägrem a Pavlem Kasíkem. Štern ani Kasík již náměstky nejsou, stejně jako tehdejší první náměstkyně Hana Marvanová
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK
Vydáno pod