Zeman je připraven vložit se do věci v Norsku odebraných chlapců

Praha - Prezident Miloš Zeman je připraven se osobně angažovat v případu českých dětí odebraných matce v Norsku. Prohlášení týkající se tohoto případu zveřejnil na internetových stránkách Hradu. Zároveň poukazuje na to, že matka dvou chlapců dosud nevyužila všech možností, které jí nabízí norský právní řád.

„Jsem připraven zmínit tuto záležitost při jednáních s norskými partnery a podpořit co nejrychlejší vyřešení celého případu,“ uvádí prezident na stránkách Hradu. Ministerstvo zahraničí matce již dříve doporučilo, aby se znovu obrátila na norský soud s žádostí o revizi případu. Zeman věří v rychlé, nestranné a spravedlivé rozhodnutí norských soudů, pokud se na ně matka chlapců obrátí.

„Chtěl bych ujistit matku dětí paní Michalákovou i znepokojenou českou veřejnost, že tento případ neztrácím ze zřetele ani nadále. Kancelář prezidenta republiky je v bezprostředním kontaktu s ministerstvem zahraničních věcí. Pokud by byly vyčerpány všechny legální možnosti, která má paní Michaláková k dispozici, a situace by si vyžádala přímou intervenci prezidenta republiky, jsem připraven po konzultaci s příslušnými českými úřady tak učinit,“ píše prezident v závěru svého vyjádření.

Úřady se řídily obviněním ze sexuálního zneužívání

Oba chlapce před třemi lety odebraly norské úřady kvůli podezření ze sexuálního zneužívání otcem. Pak prý norská sociální služba přišla s údajnými výchovnými pochybeními. „Já jsem nikdy nebyla svědkem sexuálního zneužití dětí. A jistě jako každá matka si všímám změn v chování dětí, tak jistě si myslím, že bych zaznamenala změnu v jednání, v kontaktu dětí a otce. On dělal to samé, co já: když děti zlobily, tak je plácnul přes zadek,“ pospala nedávno matka odebraných bratrů Eva Michaláková.

Oba hoši pak skončili v náhradních pěstounských rodinách, každý v jiné. Policie ale vyšetřování zastavila a obvinění nepadlo. Eva Michaláková se s manželem rozvedla, prý pod tlakem norských úřadů. Přesto může syny vidět pouze dvakrát ročně po dvou hodinách. Bratři museli jít od sebe údajně kvůli tomu, že jsou dohromady nezvladatelní, alespoň tak to měli matce zdůvodnit v Norsku.

Norské soudy odvolání matky proti rozhodnutí odmítly, loni v listopadu se tak obrátila na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, který stížnost zamítl jako nepřípustnou. Matka i synové Michalákovi mají české občanství, chlapci Denis a David se však podle dostupných informací narodili v Norsku a hovoří pouze norsky. Vzhledem k tomu, že Česká republika není účastníkem řízení, dostávají tuzemské úřady informace pouze zprostředkovaně.