Pokusil se Janoušek ženu zavraždit? Otázka pro Nejvyšší soud

Praha – Nejvyšší státní zastupitelství podalo dovolání v neprospěch Romana Janouška. Nejvyšší soud bude muset zvážit, zda sražení ženy v březnu 2012 nakonec nebylo pokusem o vraždu. Na této kvalifikaci u prvoinstančního i odvolacího soudu žalobci trvali a žádali pro Janouška desetiletý trest.

Události ČT: Dovolání v kauze lobbisty Janouška (zdroj: ČT24)

„Nejvyšší státní zástupce v souladu s obžalobou podanou ve věci namítá, že s ohledem na okolnosti sražení poškozené obviněný musel vnímat jako zcela reálné i její usmrcení, byť nenastalo. A proto je třeba skutek posoudit jako - mimo jiné - pokus trestného činu vraždy,“ sdělil mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Pro Českou televizi upřesnil, že podané dovolání nepřipouští možnost, že by Janoušek opustil brněnské vězení. Taková možnost by přicházela v úvahu, pokud by Nejvyšší soud rozhodnul o zrušení původního verdiktu a nařízení věci zpět soudu. Ovšem i taková situace nabízí více variant a není důvod předjímat postup, dodal Malý.

Advokátka Dagmar Raupachová: „Nejvyšší soud může dovolání i odmítnout, ale osobně se domnívám, že nikoli a shledá ho důvodným. Jestliže tak učiní, pak zruší napadené rozhodnutí a soudu, o jehož rozhodnutí jde, přikáže, aby věc znovu v potřebném rozsahu projednal a znovu rozhodl.“

Podle obžaloby narazil lobbista 23. března 2012 v pražské Vyskočilově ulici svým porsche do volva, které řídila jedenapadesátiletá žena. Kolizi neřešil, a když ho rozčilená řidička na následující křižovatce doběhla a postavila se mu před kapotu, srazil ji a ujel. Krátce poté mu policisté v dechu naměřili přes dvě promile alkoholu. Žena se zhruba měsíc a půl léčila v nemocnici s otokem mozku a zlomenými žebry.

Janoušek se původně hájil tvrzením, že ženu ve chvíli střetu neviděl a že ji zřejmě zachytil jen zpětným zrcátkem. Takovou variantu ale vyvrátil revizní znalecký posudek, podle nějž žena stála před pravým předním světlem startujícího auta. „Řidič vozidla porsche zahájil rozjezd v okamžiku, kdy před pravou přední částí byla chodkyně. Po nárazu do chodkyně řidič pokračoval dále se zrychlením,“ konstatoval v dubnu soudní znalec Robert Sedlák. K jinému závěru došli znalci oslovení obhajobou, podle nich stála žena vedle auta.

Městský soud ho poslal do vězení na tři roky, odvolací instance mu ale trest zpřísnila. Za těžké ublížení na zdraví dostal čtyři a půl roku vězení. Trest i přes údajné zdravotní obtíže nastoupil v polovině listopadu.