Dobrovolníci odvedou ročně práci za šest miliard korun

Praha – Podle údajů Českého statistického úřadu odvádějí dobrovolníci za rok svou činností v různých neziskových organizacích práci za více než šest miliard korun. V uplynulých letech věnují nadacím, prospěšným společnostem či církevním organizacím každoročně okolo 45 milionů hodin svého času.

Desítky milionů hodin a miliardy korun. Takový je objem práce, kterou vykonávají lidé bezplatně při pomoci v nejrůznějších neziskových organizacích. Čísla se však mírně snižují. Ještě v roce 2009 odvedli čeští dobrovolníci práci za více než 6,5 miliardy korun a v roce 2012 to bylo 6,31 miliardy korun. I konečný součet času, který stráví pomocí v těchto organizacích, klesal. V roce 2009 to bylo skoro 47 milionů hodin, o tři roky později jenom 44,69 milionů hodin.

Lidé pomáhají stále častěji v prospěšných společnostech, politickým stranám vypomáhají jen ve vlnách a většinou nárazově v souvislosti s volbami. Menší zájem o neplacenou pomoc sledují hlavně školská zařízení. Studie Střediska pro sociálně-politický vývoj v EU v souvislosti s dnešním Mezinárodním dnem dobrovolníků ukazuje, že dobrovolnictví má v různých oblastech jinou míru zakořenění. Například Nizozemsko, Rakousko, Švédsko a Británie slouží jako ukázka zemí, kde se do dobrovolnické práce zapojují víc než čtyři pětiny dospělých. Česko naopak patří mezi státy, kde podíl na počtu obyvatelstva stěží dosahuje jedné pětiny. Nejhůř je na tom ale Bulharsko, Řecko a Itálie, kde vypomáhá jenom méně než deset procent obyvatel.

Podle organizace ADRA výzkumy ukázaly, že někdy už nezištně pomohl každý druhý Čech či Češka. Na světě je pak celkem miliarda lidí, kteří nezištně pomáhají. „Kdyby se všichni dobrovolníci spojili a vytvořili stát, byla by to druhá nejlidnatější země na světě,“ uvedla Kateřina Piechowicz z organizace ADRA.