Kázání na webu, Bible v iPhonu. Církev žije na internetu

Praha - Přibývá farností, které dění v kostelech nebo sborech přenášejí přes internet. To vyhovuje hlavně starším lidem, kteří na kázání, třeba kvůli špatnému počasí, často nemohou osobně přijít. Mladší generace zase mění papírové zpěvníky a Bible za speciální aplikace v tabletech nebo mobilních telefonech.

Církev žije na internetu (zdroj: ČT24)

Bohoslužby z mnohých farností lze dnes sledovat nebo poslouchat přímo nebo ze záznamu z obývacího pokoje nebo během cesty tramvaji. Sedmdesátiletá Margita Pincová z Lhoty na Příbramsku díky počítači pravidelně poslouchá kázání svého oblíbeného faráře z kostela na Svaté Hoře. Nemusí přitom riskovat, že uklouzne na náledí.

Přes internet mohou věřící sledovat nejen svatohorské bohoslužby, ale třeba také úklid kostela před vánočními svátky. Dvě kamery jsou tu zapnuté 24 hodin denně. „Jsou Češi v cizině, třeba v Německu, a také se dívají,“ říká farář Jan Sokulski.

Sbor Adventistů sedmého dne zase vyměnil papírové Bible a zpěvníky za tablety. „O dost rychleji se v tom hledá. Aplikace jsou uzpůsobené tak, aby člověk během vteřiny nalezl správnou biblickou knihu nebo verš,“ říká účastnice bohoslužby.

Papež František: Internet je boží dar

I Vatikán již před několika lety oficiálně podpořil eBreviář (strány zde), tedy technologii, která umožňuje stáhnout si knihu denních modliteb církve přímo do iPhonů. Vedle breviáře je možné v aplikaci nalézt i modlitby pro denní mše a různé další modlitby.

Papež František letos označil internet za Boží dar, který je však zatížen riziky. Internet může všem přinést větší možnosti setkávání a solidarity, zároveň ale může vést k odloučení našich blízkých nebo k vyloučení těch, kteří k němu nemají přístup, řekla hlava římskokatolické církve v poselství ke Světovému dni komunikačních prostředků.