Ombudsmanka se nově bude moci obracet na Ústavní soud

Praha – Veřejný ochránce práv bude mít nově více pravomocí. Rozhodla o tom dnes vláda na základě návrhu ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), zákon ještě musí projít parlamentem. Ombudsmanka, kterou je nyní Anna Šabatová, by se například nově mohla obracet na Ústavní soud s žádostí na zrušení sporných zákonů či jejich částí. V její pravomoci by také bylo podávání veřejné žaloby kvůli diskriminaci.

Veřejný ochránce práv nyní nemůže Ústavní soud žádat o posouzení a případné zrušení sporných zákonů či jejich paragrafů. Na Ústavní soud se nyní může obracet přímo jen prezident, nejméně 41 poslanců či 17 senátorů. Za určitých podmínek k němu může jít vláda, kraje nebo osoba, které se problém týká. Podle podkladů pro vládu přitom právě ombudsman při prošetřování podnětů od lidí pravidelně naráží na problematická ustanovení, která mohou být v rozporu s ústavním pořádkem. Podle Dienstbiera by nová pravomoc ombudsmana posílila ochranu lidských práv. Ombudsmanka či ombudsman nově budou moci také podávat veřejné žaloby kvůli diskriminaci. Nyní se může na soud obracet jen oběť.

Šabatová věří, že novelu přijme i Parlament a prezident. „Jednoznačně se tím zvýší možnosti veřejného ochránce práv bránit práva lidí v České republice. Současně mě však mrzí, že vláda z finančních důvodů vypustila část návrhu, podle které by ochránce monitoroval plnění úmluvy o právech zdravotně postižených,“ sdělila ombudsmanka. Doufá, že kabinet svůj názor ještě změní.

Monitorovat i plnění úmluvy o právech zdravotně postižených měl veřejný ochránce práv podle původní verze návrhu. „Bohužel ministerstvo financí odmítlo kanceláři poskytnout nové finanční prostředky. Za těchto okolností vláda na návh ministra Dienstbiera příslušnou část z návrhu vypustila,“ objasnila ministrova mluvčí Jarmila Balážová. Podle ní nyní ČR bude muset najít jinou cestu dohledu nad plněním úmluvy, které musí podle pravidel zajistit. „Ze stávajících českých orgánů by tím nejvhodnějším byl právě ombudsman, neboť je nezávislý, má k dispozici dostatečné odborné kapacity a zkušenosti se sledováním naplňování lidských práv. Tato cesta by byla i finančně nejméně nákladná,“ uvedla Balážová.

Podle vládního legislativního plánu měly být změny zákona účinné od roku 2016. V textu novely je ale termín účinnosti od druhého měsíce po vyhlášení ve sbírce zákonů. Pravomoci by tak ombudsmanka mohla získat dřív.