Nová kampaň bojuje proti týrání psů v množírnách

Praha − V množírnách psů žijí zvířata v katastrofálních podmínkách a chovatelé a překupníci je mnohdy i týrají. S touto informací přišla iniciativa Ne množírnám! a rozhodla se proti tomu bojovat. Její petici už podepsalo 16 000 lidí, jejím cílem je nejen změnit zákon, ale množírny psů přesně definovat a ty nevhodné zakázat.

Iniciativa Ne množírnám! chce pomocí kampaně s tvářemi známých osobností upozornit, že množírny vlastní zejména překupníci, kteří se maskují za zájmové chovy a psy považují za pouhý zdroj příjmů. Zároveň ale upozorňuje, že překupníkům usnadňuje podnikání nevyhovující legislativa. Tým odborníků proto navrhuje změnu zákona, který by přesně formuloval, kdy dochází k týrání zvířat, a množírny psů nakonec zakázal.

Reportéři ČT se vypravili za překupnicí se skrytou kamerou.

Iniciativa zároveň upozorňuje, že chov psů a koček patří mezi volné živnosti, takže k němu nejsou zapotřebí žádné specializované znalosti ani dovednosti. Vyhláška sice stanovuje, jak často může fena rodit, podle veterinářky a podporovatelky iniciativy Martiny Načeradské na to ale majitelé množíren neberou ohled. Psi se v nich množí neustále, často bez základní hygieny.

Vedle zrušení množíren iniciativa požaduje také pravidla, která by měla odlišit psy překupníků od psů z legálních a profesionálních útulků: povinné čipování psů a centrální registr, v němž by byli všichni psi identifikováni. Nový zákon by podle ní měl zamezit prodeji štěňat bez průkazu o původu, což se často děje na inzertních portálech, a také zvýšit pravomoci veterinární správy.

Zdravotní stav psů je v množírnách katastrofální

„Musí být zavedeny vysoké sankce jak pro chovatele, tak pro veterináře, kteří se ke zvířatům nevhodně chovají. Zvířata musí být odlišena od zboží a musí se zavést nároky na chovatele,“ popsala Načeradská záměr kampaně. Situace se podle ní komplikuje i tím, že z množíren díky nižším cenám kupuje psy velké množství lidí. Většinou podle ní vůbec netuší, v jakých podmínkách psi v množírnách žijí, protože prodejci je na místo nepustí. Jak ale upozorňuje, kupující se můžou orientovat podle toho, že množírny často nepředkládají smlouvu.

Že si člověk pořídil domácího mazlíčka z množírny, zjistí většinou až doma podle jeho špatného zdravotního stavu. Psi totiž v množírnách nedostávají dost potravy, nemají základní ošetření a jsou zavřeni v malých či přeplněných klecích, kde se válejí ve vlastních výkalech. Štěňata jsou přitom fenám odebírána často ve velmi mladém věku, takže řada z nich v množírnách uhyne, a když přežijí, potýkají se do konce života se zdravotními komplikacemi. Často pak také nakazí malé děti v rodině nového chovatele.

Psi
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/munkat

Tvářemi kampaně Ne množírnám! se stali například herci David Prachař a Saša Rašilov či zpěvačky Lucie Bílá a Marta Kubišová. „Moje fenka Babeta měla štěstí, že když v množírně přestala rodit mláďata, neskončila živá ve studni, jak se někdy stává. Získala jsem ji v dezolátním stavu, celý život žila v kleci a dodnes není schopna normálního života. Lidé by měli vědět, co se v množírnách děje,“ zdůvodnila svoji účast v kampani modelka a herečka Jana Stryková.