Prezident jmenoval Davida Uhlíře ústavním soudcem

Praha – Ústavní soud má ode dneška zase všech 15 členů, prezident totiž jmenoval ústavním soudcem advokáta Davida Uhlíře. Ten vystřídá Ivanu Janů, které skončil mandát v září. Šedesátiletého Uhlíře, který je odborníkem na občanské právo, prezident navrhl z toho důvodu, že si v Ústavním soudu přál vedle dalších expertů také advokáta.

"Domnívám se, že právě advokát by měl s větší intenzitou hájit onu zásadu nechť je slyšena i druhá strana. O vašem jmenování jsem se mimo jiné radil s prezidentem Advokátní komory, který mi navrhl dva kandidáty. Mezi nimi jsem vybíral při rovnosti dalších podmínek podle publikační činnosti," uvedl Zeman při jmenování.  

Uhlíř má nahradit Ivanu Janů, které skončilo funkční období v září. Minulý týden při volbě v Senátu řekl, že úkolem Ústavního soudu je ochrana práv občanských a politických. „Zejména akcentuji ochranu práva na soukromí, které v současné době bývá často porušováno a opomíjeno,“ poznamenal. Podle něj by Ústavní soud měl vyrovnávat vztahy i mezi mocí zákonodárnou, výkonnou a soudní.

David Uhlíř:

„Moje doména je občanské právo, mám 35 let zkušeností s pohledem na právo zezdola, z pohledu uživatelů, spotřebitelů práva, tak doufám, že to je skutečnost, která může přijít vhod.“

Eliška Wagnerová: Advokáti jsou vnímavější k excesům soudní moci

Na Ústavním soudu působila i současná členka ústavně-právního výboru v Senátu Eliška Wagnerová: „Na Ústavním soudu byl doktor Nykodým, který byl dlouholetým advokátem a pak také Stanislav Balík, který byl advokátem jistou dobu. Pokud se zaměřím na tyto dva, a počítám tam i sebe, protože má také zkušenosti s advokacií, tak mám pocit, že jsme byli mnohem citlivější na ta opravdu základní práva, resp. lidská práva – na ochranu lidí stojících před soudem v trestím řízení, ale i v civilním řízení, než řekněme byli akademici nebo lidé přicházející s jinou praxí,“ uvedla ve Studiu ČT24.

Podle ní jsou dodnes někteří lidé přesvědčení, že noví ústavní soudci jmenovaní prezidentem Zemanem jsou „jeho lidé“, kteří souzní s jeho názory. „Já si to nemyslím, ta sestava je názorově pestrá. Ale zatím u Ústavního soudu nebyly žádné úhelné kauzy, na kterých se asi ukáže rozdělení soudu,“ dodala Wagnerová.

Muž teorie i praxe

Místopředseda České advokátní komory Uhlíř, který současně působí v advokátní kanceláři Uhlíř, Homola a společníci, se specializuje zejména na oblast občanského a obchodního hmotného práva a civilního práva procesního. V posledních letech proslul například zastupováním umělce Davida Černého ve sporu s Milanem Knížákem. Zastupuje v soudních řízeních i velké obchodní společnosti, a v rámci programu pro bono i nemajetné klienty. V minulosti pracoval také jako tajemník pražského magistrátu.

V profesní organizaci advokátů je šedesátiletý David Uhlíř nejen místopředsedou, ale rovněž členem zkušební komise pro občanské, rodinné a pracovní právo. Komoru reprezentuje i v mezinárodních organizacích, například v Union International des Avocats.

David Uhlíř (1954)

vzdělání:

  • Právnická fakulta Univerzity Karlovy v Praze (titul JUDr. v roce 1981)

zaměstnání a funkce:

  • advokát
  • spoluzakladatel a senior partner advokátní kanceláře Uhlíř, Homola a společníci
  • místopředseda České advokátní komory
  • pedagog na Právnické fakultě UK
  • insolvenční správce se zvláštním povolením pro insolvenční řízení finančních institucí a velkých společností a likvidátor obchodních společností