Nadprůměrné teplo i po Novém roce, předpovídají meteorologové

Praha – V nadcházejících čtyřech týdnech se dá předpokládat teplotně nadprůměrné počasí, během dne rtuť pod bod mrazu nepadne. Vyplývá to z dlouhodobé předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu. Bližší předpověď pro svátky vydají meteorologové týden před svátky.

Letošní listopad byl podle předběžného zjištění meteocentra.cz nejteplejším za posledních padesát let. Z dosavadních výsledků vyplývá, že průměrná teplota letošního listopadu je o téměř čtyři stupně vyšší, než je dlouhodobý průměr. Tuhý mráz ale zřejmě nepřijde ani v prosinci.

V příštím týdnu by se měly podle meteorologů denní teploty pohybovat kolem pěti stupňů, noční kolem dvou. V týdnu od 22. do 28. prosince má být přes den kolem čtyř, v noci kolem nuly, v týdnu od 29. prosince do 4. ledna odhaduje ČHMÚ denní teploty kolem dvou stupňů Celsia nad nulou, v noci kolem minus čtyř. O týden později, tedy od 5. ledna do 11. ledna by už průměrné teploty přes den měly být jen těsně nad nulou, noční opět kolem minus čtyř.

„Na konkrétní předpověď z ČHMÚ pro vánoční svátky je nutné si počkat týden před začátkem Vánoc,“ napsali na webu meteorologové. Nadprůměrně pršet nebo sněžit by mohlo v týdnech od 29. prosince do 11. ledna.

Lyžování zachraňuje technický sníh

Teplé počasí stojí i za nedostatkem sněhu na českých horách, provozovatelé lyžařských areálů se neobejdou bez zasněžování. Částečně v provozu je většina velkých areálů. V Krkonoších se jezdí ve Špindlerově Mlýně nebo v Peci pod Sněžkou - na Šumavě jsou v provozu areály na Kvildě, Zadově nebo Špičáku.

Reportáž: Lyžařská sezona začala (zdroj: ČT24)