Trest pro šéfku protokolu MO. Jen nedorozumění, hájí se Nezmarová

Praha – Šéfka protokolu ministerstva obrany Štěpánka Nezmarová dnes dostala půlroční trest s podmínkou. Soud jí ho vyměřil za to, že najela autem na policistu. Za dubnový incident u Pražského hradu jí původně hrozilo až šest let vězení. Nezmarová ale obvinění odmítá, došlo prý k nedorozumění.

Půlroční podmíněný trest jí dnes vyměřil Obvodní soud pro Prahu 1. Ještě ale není pravomocný, Nezmarová se proti němu může odvolat. Státní zástupkyně navrhla podmínku proto, že Nezmarová předtím neměla problémy se zákonem. Obhájkyně Nezmarové ale reagovala, že zastupitelství nemělo žalobu vůbec podávat. Policisté podle ní vyhodnotili situaci již na místě chybně. Podle obhájkyně by se měl případ posuzovat jen jako přestupek. Nezmarová prý mohla porušit pouze zákaz vjezdu.

Vyšetřovatelé uvedli, že incident se stal 24. dubna v 18:00, když Nezmarová přijela na křižovatku ulic U Brusnice a Jelení 24. Na Pražský hrad právě přijížděly delegace evropských prezidentů, které čekala slavnostní večeře. Dva policisté na ni údajně gestikulovali, aby ulicí nejela. Obžaloba Nezmarovou viní z toho, že je neposlechla a do jednoho z nich najela autem. Zastavila až poté, co na ni zamířil zbraň.

Obžaloba argumentuje také tím, že se Nezmarová „oháněla“ svými známostmi. Uvedli to dopravní policisté. Odvolávala se prý arogantně na svého tehdejšího šéfa, exministra obrany Vlastimila Picka. Ten je nyní poradce prezidenta Miloše Zemana a také starosta Brandýsa nad Labem.  

Nezmarová tvrzení obžaloby odmítá, stalo se podle ní nedorozumění. Její obhájkyně, bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová již dříve Nezmarovou hájila tím, že obvinění z arogantního jednání „není přiléhavé k její práci a povaze,“ protože Nezmarová je špičková protokolářka a diplomatka. Podle Benešové došlo k incidentu proto, že ulice U Brusnice byla uzavřená a Nezmarová se chtěla otočit. Do policisty prý najela neúmyslně, když se při otáčení vyhýbala autobusu.