Zaorálek se musí Rittigovi omluvit, odškodné ale lobbista nedostane

Praha – Místopředseda ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) se musí osobním dopisem omluvit podnikateli a lobbistovi Ivo Rittigovi za to, že ho spojil s penězi a zlatem zabavenými policií při raziích v kauze kolem Jany Nečasové (dříve Nagyové). Nemusí se ale omluvit za označení lupič ani Rittigovi vyplatit požadované odškodné ve výši 100 000 korun. Verdikt pražského městského soudu dnes potvrdil odvolací Vrchní soud v Praze. Rittig tak s většinou svých požadavků neuspěl, ministrovi navíc musí zaplatit část nákladů soudního řízení, soud podle Zaorálka tedy dopadl poměrně úspěšně.

Události ČT: Zaorálek se musí Rittigovi omluvit (zdroj: ČT24)

Zaorálek už dříve řekl, že se Rittigovi rozhodně omlouvat nehodlá. Nyní mu ale musí zaslat omluvný dopis s vlastnoručním podpisem. „Výrok je skutkovým tvrzením a je dehonestující. Žalobci za něj zcela právem přísluší omluva,“ odůvodnila verdikt soudkyně Dagmar Javůrková. Rittigovo přání, aby se omluva objevila v celostátním deníku Právo, ale označila za nepřiměřené. Stejně tak odmítla, aby se Zaorálek omlouval za „lupiče“. Nešlo podle ní o skutkové tvrzení, ale o hodnotící soud. Finanční zadostiučinění pak Rittigovi nepřiznala proto, že se muži nestala zvlášť závažná újma.

K soudu dnes nedorazil ani Rittig, který dlouhodobě pobývá v Monaku, ani Zaorálek, jenž je pracovně v Kyjevě. „Vnímáme rozsudek jako správný a jsme v tomto směru i úspěšní. Pokud soud nepřiznal právo na zadostiučinění v penězích, tak tento nárok nebyl z hlediska celého sporu podstatný… Dovolávat se patrně nebudeme. Pro klienta byla důležitá omluva,“ uvedl Rittigův advokát Vladislav Jirka. „Rozsudek je ze tří čvrtin v náš prospěch, ze čtvrtiny ve prospěch pana Rittiga. Pan Zaorálek se má omluvit jen za nepřesné tvrzení o zlatu,“ reagoval na verdikt soudu obhájce Zaorálka Petr Topinka.

  • "Soud odmítl požadavek odškodného a veřejné omluvy, a vlastně zopakoval rozhodnutí soudu první instance, že postačí dopis. Není to špatný výsledek, spíš naopak," řekl Lubomír Zaorálek.
Ivo Rittig
Zdroj: Rittig&Partners/ČTK

Rittig podal na Zaorálka žalobu kvůli výrokům, které zazněly loni 14. června na půdě Poslanecké sněmovny. Zaorálek tehdy řekl, že policie našla u Rittiga 150 milionů korun a zlato. O Rittigovi a dalším lobbistovi Romanu Janouškovi pak mluvil jako o lupičích: „V této zemi si prostě všichni lidé šuškají, že pánové Rittig, Janoušek a další jsou lupiči!“

Projev zazněl při diskusi, kterou rozpoutal policejní zásah v souvislosti s kauzou Jany Nečasové, ředitelky kabinetu tehdejšího premiéra Petra Nečase. Při prohlídkách bytů a nebytových prostor, které se uskutečnily i u Rittiga a Janouška, policisté zajistili 150 milionů korun a desítky kilogramů zlata. Z protokolů čtených u soudu nicméně vyplynulo, že u samotného Rittiga žádnou hotovost ani drahé kovy nenašli.

Projev Lubomíra Zaorálka ve sněmovně (zdroj: ČT24)

Jméno Ivo Rittiga se objevilo v protikorupčním tažení policie, která sleduje napojení podnikatelských struktur na pražskou politiku a magistrátní finance. Rittiga, Janouška a Tomáše Hrdličku a také někdejšího magistrátního úředníka Jiřího Tomana podezírá policie z ovlivňování veřejných zakázek a praní špinavých peněz, společné podezření směřuje k účasti na organizovaném zločinu. Na pražské radnici detektivové zkoumají smlouvy za 1,5 miliardy.

Rittig už byl obviněn v kauze dodávky jízdenek pro pražský dopravní podnik a v kauze údajného vyvedení peněz z firmy Oleo Chemical. Policie ho obvinila i kvůli úniku informací z BIS. Tajné materiály prý mohla Rittigovi předávat Jana Nečasová. Stíhán je na svobodě.