Dva roky od amnestie jsou věznice opět plné, vznikají proto nové areály

Praha - Dva roky po prezidentské amnestii a české věznice jsou opět plné. Trest si aktuálně odpykává víc než 18 700 lidí, tedy stejně jako v roce 2012. Vězeňská služba tak musí rozšiřovat kapacity. Příští rok proto otevře dva nové areály, jeden na jižní Moravě a druhý ve středních Čechách.

Amnestie exprezidenta Václava Klause před dvěma lety osvobodila víc než šest a půl tisíce vězňů. Třeba z Kuřimské věznice byla propuštěna čtvrtina odsouzených, před amnestií tam přitom nebylo jediné volné lůžko.

Za dva roky se ale věznice stihly znovu naplnit. V té Kuřimské je v současnosti 472 vězňů, kapacita je přitom jen o 16 odsouzených víc. Věznice je tedy obsazena téměř z 98 %. A podobně jsou na tom i další věznice, kterých je v Česku dohromady 35. Třeba věznice v Pardubicích, Příbrami nebo Olomouci jsou naplněny z víc než sta procent.

Obsazenost věznic

  • Pardubice 109%
  • Příbram 106%
  • Olomouc 104%
  • Heřmanovice 99%
  • Mírov 98%

Část volných paland přitom obsadili prezidentem amnestovaní vězni. „To číslo je okolo 25 procent, je to přesně 1 498 osob, které byly amnestovány a vrátily se do výkonu trestu,“ upřesnil Pavel Horák z vězeňské služby. Současný počet vězňů je tak srovnatelný s dobou před amnestií.

Dva roky od amnestie jsou věznice opět plné, vznikají proto nové areály (zdroj: ČT24)

Opět se proto zaplňují oddělení, která byla kvůli nízkému počtu odsouzených zakonzervovaná a zároveň jsou dokončovány nové objekty. Celkem kapacita káznic vzroste v roce 2015 o 330 míst na 20 350 lůžek. „Nejdříve bude otevřena pobočka Velké Přílepy, která je určena pro výkon trestu odsouzených žen,“ dodal Horák.

Amnestie podobná té před dvěma lety se v nejbližší době zřejmě opakovat nebude. Prezident Zeman už dříve řekl, že toto právo využívat nechce.