Rodiče zakládají pro děti vlastní školy, zájem je veliký

Praha - Nenašli pro děti školu podle svých představ, tak si založili vlastní. Za poslední dva roky už v Česku takto vzniklo přes dvacet „rodičovských“ škol. Některé už se dokonce rozšiřují, jiné poprvé otevřou příští rok v září.

Přestože se v rodičovských školách platí měsíčně od dvou do deseti tisíc korun, zájem o ně roste. Podle Kateřiny Hořavové ze společnosti EDUin už totiž mají generace dnešních třicátníků a čtyřicátníků trochu jiný názor na to, jak by mohly školy vypadat. „Oni sami už studovali v zahraničí, někam vycestovali a díky internetu mají více informací,“ řekla České televizi.

Potvrzuje to i nedávný výzkum mezi rodiči předškoláků. Ten ukázal, že jejich prioritou při výběru školy je přátelské prostředí a individuální přístup k žákům. Stejnou vizi měly i desítky rodin z okolí středočeského Škvorce. Manželé Montoyovi kvůli tomu postupně přestavují na školu rodinný statek. Základní škola Purkrabka se navíc každý rok rozšiřuje. Od září zde bude fungovat už třetí třída a postupně tu chtějí dobudovat celý první stupeň.

Ministerstvo školství problém s rodinnými školami nemá. „Pokud to bude fungovat jako doplnění systému a škola bude splňovat všechny naše požadavky včetně rámcových vzdělávacích programů,“ uvedl ministr Marcel Chládek (ČSSD). Na posouzení resortu teď proto čekají další rodičovská sdružení, která chtějí své školy otevřít v září.

Rodiče zakládají vlastní školy pro děti (zdroj: ČT24)