Nová meteorologická družice poslala první snímky, zpřesní předpovědi v Evropě

Nová meteorologická družice, jež od loňského prosince sleduje z oběžné dráhy hlavně Evropu, poslala zpátky na Zemi první snímky, které díky většímu rozlišení a lepší barevnosti zpřesní předpovědi počasí.

Satelit MTG-I (The Meteosat Third Generation Imager) nebo také Meteosat-12 by měl zejména zlepšit možnosti předpovídání náhlých a nebezpečných meteorologických jevů, jako jsou například prudké bouře.

Nová družice Meteosat
Zdroj: ESA

Družice nyní funguje ve zkušebním režimu a oproti starším satelitům Evropské organizace pro využití meteorologických družic (EUMETSAT) dokáže povrch planety snímkovat rychleji a kvalitněji. Na dosavadních snímcích jsou vidět na povrchu útvary velké minimálně jeden kilometr, nově to budou útvary o velikosti 500 metrů.

„Když jsme poprvé dostali data, tak z toho byly velké emoce, protože se ukázala vysoká kvalita senzorů. Optická kvalita těch snímků, radiometrie, navigace – jinými slovy přesnost umístění jednotlivých pixelů v obraze – je skutečně velmi dobrá,“ poznamenal Alessandro Burini z EUMETSAT.

Rychlejší, věrnější

Družice snímkuje z výšky 36 tisíc kilometrů nad rovníkem povrch Země každých deset minut, dosud byla frekvence o pět minut delší. Bude také snímkovat v šestnácti vlnových délkách světla namísto dosavadních dvanácti, což ve výsledku přinese snímky, které budou blíže tomu, jak obraz vnímá lidské oko.

Novou generaci satelitů Meteosat budou tvořit celkem tři družice, zbylé dvě mají na oběžnou dráhu odstartovat v letech 2024 a 2026. Poté bude snímkování dokonce ještě rychlejší, obraz budou družice vysílat každé dvě a půl minuty.