Zvoní tropické horečce dengue hrana?

Paříž/Bangkok - Francouzští vědci hlásí pokrok ve vývoji vakcíny proti tropické horečce dengue. Vážné onemocnění přenášejí komáři a každý rok onemocní asi 220 milionů lidí. Většina z nich jsou děti z Latinské Ameriky, Asie a Afriky. Volba výzkumníků byla proto jasná - pokusnou skupinu tvořily také děti. Očkováním prošly postupně čtyři tisíce Thajců a Thajek mezi čtyřmi a jedenácti lety.

Testy trvaly dva roky a u žádného z malých pacientů se neobjevily vedlejší účinky. Soukromá farmaceutická firma z Francie si proto věří. „Naše vakcína by mohla být k dispozici asi kolem roku 2015 a možná i dříve, když půjde vše dobře,“ říká vedoucí výzkumu Jean Lang.

Na nemoc zatím nebyl žádný lék. Průlomové oznámení se navíc týká bezmála poloviny zemské populace: tolika lidem horečka dengue hrozí. Nemoc provázejí vysoké teploty, vyrážka, zvracení a silné bolesti končetin a hlavy. V těžkých případech může vést k vnitřnímu krvácení, zhroucení oběhového systému a smrti. Zárodky horečky přenášejí pouze samičky. Horečka se v posledních letech šíří také kvůli tomu, že se rozrůstají města a lidé více migrují. Spolu s nimi cestují i komáři. Doposud neexistuje žádný účinný lék nebo očkovací látka, jediným řešením je prevence.

Francie hlásí pokrok při vývoji vakcíny (zdroj: ČT24)