Zločinci na francouzských předměstích vyvolávají nepokoje, aby jinde měli klid na prodej drog

Události: Problémy na francouzských předměstích (zdroj: ČT24)

Předměstí francouzských velkoměst se stávají nebezpečnou zónou pro policisty. Za poslední tři týdny z nich úřady hlásí desítky napadení strážců zákona. Právě tyto lokality se začátkem tisíciletí staly dějištěm rozsáhlých nepokojů. Teď se zatím poslední incident odehrál ve čtvrti, která sloužila jako vzor pro zapojení problémové mládeže do společnosti.

Cirkusový stan, sloužící jako kulturní centrum a postavený za bezmála milion eur, lehl popelem. O jeho zkázu se postarali delikventi z nechvalně proslulé čtvrti Noé ve městě Chanteloup les Vignes západně od Paříže. „Byl to opravdový symbol svobody a tvořivosti pro děti z našeho města. Je to tragédie,“ stěžuje si ředitelka centra Neusa Thomasiová.

Požár založila úmyslně skupina tří desítek mladíků, kteří připravili na policisty past. Zaútočili na ně v momentě, kdy pomáhali hasičům při likvidaci ohně. Obyvatelé města proti zničení cirkusu protestují a na jeho rekonstrukci vyhlašují sbírku.

Nepovedený vzor

Město ještě před patnácti lety patřilo k ohniskům nepokojů chudých. Od té doby ale sloužilo jako příklad úspěšné proměny. Radnici se podařilo oživit veřejný prostor, postavit nové školy a hřiště a dát mladým lidem zejména z problémových čtvrtí nové možnosti jak trávit volný čas.

Jenže nezaměstnanost a kriminalitu se pořád vymýtit nepodařilo. „Když je vám 15 nebo 16 let, děláte podobné věci a nejste potrestáni, tak se tak budete chovat pořád. Protože celý život budete mít pocit beztrestnosti,“ uvažuje o příčinách starostka Chanteloup les Vignes Catherine Arenouová.

Past na policisty

Počet útoků podobných tomu na kulturní centrum v cirkusovém stanu na francouzských předměstích v posledních třech týdnech výrazně vzrostl. Jejich smyslem je vyvolat konfrontaci s policisty, kteří se snaží udržet v problematických čtvrtích pořádek a zasahují proti obchodníkům s drogami.

Útoky na veřejné budovy, oblíbená místa či na samotné strážce pořádku mají za cíl odvést pozornost, aby prodejci drog v jiných částech města měli volné ruce. Na podobnou taktiku vsadili v řadě francouzských měst. Od začátku roku úřady zaznamenaly 29 tisíc útoků na policisty a veřejné činitele. To je o 14 procent více než loni.

„Stala se z toho politováníhodná soutěž mezi městy se sdílenými záběry na sociálních sítích, kdo toho zničí více a kdo napadne více policistů,“ stěžuje si prefekt departmentu Yvelines Jean-Jacques Brot.

Vláda už přišla s řadou návrhů, jak situaci zlepšit. Žádný ale zatím nefunguje. Předměstí se tak v posledních měsících zase mění v otevřená bojiště.