Zemřel šermíř David Dušman, poslední z osvoboditelů tábora v Osvětimi

Horizont ČT24: Zemřel poslední osvoboditel Osvětimi Dušman (zdroj: ČT24)

David Dušman, poslední z vojáků, kteří se podíleli na osvobození nacistického koncentračního tábora v polské Osvětimi, zemřel v sobotu v Německu. Bylo mu 98 let. O jeho úmrtí informovala stanice BBC. Dušman byl židovského původu a sloužil v sovětské Rudé armádě. Po válce se věnoval sportovnímu šermu, přes 30 let trénoval sovětský národní tým žen.

Jako jedenadvacetiletý mladík strhl 27. ledna 1945 svým tankem T-34 elektrický plot koncentračního tábora Osvětim a přispěl tak k osvobození tisícovek vězňů. V Osvětimi během druhé světové války zemřelo přes milion lidí, převážně Židů.

„Když jsme přijeli, uviděli jsme plot a ty nešťastné lidi, prorazili jsme ho našimi tanky. Vězňům jsme dali jídlo a pokračovali jsme,“ vzpomínal Dušman před rokem v rozhovoru s agenturou Reuters. „Stáli tam, všichni ve (vězeňských) uniformách, jen oči, samé oči, velmi úzké – bylo to velmi děsivé,“ dodal veterán.

Válečný hrdina i sportovní šampion

Dušman se účastnil několika krvavých bitev druhé světové války, včetně těch u Stalingradu a Kursku. Byl třikrát vážně raněn, přesto jako jeden z mála přežil – z jeho dvanáctitisícové jednotky se to podařilo jen 69 mužům. „Scházeli jsme se v Moskvě každý rok. Ale už je to dlouho, teď už nikdo nezbyl. Tankisté neměli dlouhou životnost,“ popisoval Dušman.

Po válce stejně jako jeho otec vystudoval medicínu a vynikl i ve sportovní kariéře. Zatímco Dušmanův otec podle AP zemřel v pracovním táboře za stalinistických čistek, jeho syn se stal v roce 1951 sovětským šampionem v šermu a později také trenérem. V roce 1972 byl svědkem útoku na izraelské sportovce na olympiádě v Mnichově. „Slyšeli jsme střelbu a hluk vrtulníků přímo nad námi. Bydleli jsme hned naproti izraelskému týmu. My a všichni ostatní sportovci jsme byli zděšení,“ vzpomínal Dušman v roce 2018 v rozhovoru s listem AbendZeitung.

Díky sportu patřil mezi Dušmanovy přátele už od 70. let i předseda Mezinárodního olympijského výboru (IOC) a taktéž šermíř Thomas Bach z Německa. „Když jsme se v roce 1970 potkali, okamžitě mi nabídl přátelství a radu. A to navzdory osobním zkušenostem s druhou světovou válkou a Osvětimí i židovskému původu. (…) Bylo to tak hluboké lidské gesto, že na něj nikdy nezapomenu,“ uvedl Bach v oficiálním prohlášení IOC.

Dušman zůstal aktivní až do pozdního věku, ještě v 94 letech chodil téměř denně trénovat mladé šermíře do místního klubu.