Zemřel francouzský legendární kuchař Haeberlin

Paříž - V Alsasku dnes ve věku 84 let zemřel jeden z velikánů francouzského kuchařského nebe Paul Haeberlin, jehož restaurace Auberge de L'Ill  má v Michelinově průvodci tři hvězdičky nepřetržitě již od roku 1967. Restauraci v Illhausernu nedaleko Colmaru založil v roce 1950 spolu s bratrem na místě bývalé rodinné hospody, která byla zničena za války.

Už po dvou letech dostal od společnosti Michelin, která vydává prestižního průvodce po hotelích a restauracích, první hvězdičku. Druhá pak přibyla v roce 1957. V délce držby tří hvězdiček Haeberlina překonává jen Paul Bocuse, jehož restaurace v Collonges-au-Mont-d'Or u Lyonu má toto ocenění nepřetržitě od roku 1965. Bocuseovi je 82 let. Tři hvězdy jsou nejvyšší možné hodnocení, a v celé Francii najdeme jen 26 takto hodnocených podniků.

Auberge de L'Ill už nějakou dobu vede syn Paula Haeberlina Marc, který představuje čtvrtou generaci Haeberlinů. Už roku 1878 na místě jejich podniku ženy z rodu Haeberlinů nabízely v hostinci speciality z ryb nedaleké řeky Ill. Během druhé světové války však hostinec zasáhla jedna ze spojeneckých bomb mající za úkol zničit nedaleký most.

Paul Haeberlin tenkrát se svým bratrem Jean-Pierrem místo neopustili, ale postavili zde novou budovu ve stylu alsaského venkova, dnes již světoznámou „Auberge“. Mimo jiné v ní působí také nejlépe hodnocený someliér na světě, Serge Dubs, a zdejší nabídka se pyšní názvy pokrmů, které se staly symbolem francouzské kuchyně. Marc Haeberlin, nynější šéfkuchař v Auberge de L'Ill, považuje za klíč k úspěchu preciznost, zkušenost a střídmost. Mezi pravidelné hosty patří monarchové celého světa, včetně britské královny nebo japonského císaře, a významné evropské celebrity.

Jak se traduje mezi kritiky, ve Francii je dobré jídlo nejen znakem luxusu, ale civilizace samotné. Podnik rodiny Haeberlinů je tak považován za svého druhu národní instituci.

Pro motoristy i gurmány

Jediným českým držitel michelinské hvězdy je Pavel Pospíšil, který prestižní ocenění získal v roce 1980 pro svou restauraci Merkurius v německém Baden-Badenu. Od letošního března se jako první restaurace v České republice může michelinskou hvězdou pochlubit restaurace Allegro, která sídlí v pražském hotelu Four Seasons. Podnik vede italský šéfkuchař Andrea Accordi.

Dostat alespoň jednu hvězdičku od Michelina je snem zřejmě každého profesionálního kuchaře. Není divu - knížka s typickým červeným obalem je považována za jakousi bibli všech gurmánů dychtících po mimořádném gastronomickém požitku. Šanci však mají jen skutečně špičkové restaurace, které opakovaně prošly přísnou prověrkou dlouhé řady profesionálních inspektorů.

Spojitost ocenění Michelin se známou značkou francouzského výrobce pneumatik přitom není náhodná. V roce 1900 vydal majitel společnosti André Michelin svého prvního průvodce, který měl motoristům pomoci v případě poruchy vozu. Kromě nezbytného seznamu servisů byla součástí publikace, zpočátku dostupná zdarma, popisující možnosti kvalitního ubytování a stravování.

  • Ilustrační foto zdroj: oficiální stránky Auberge de L\'Ill http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/213/21248.jpg
  • Logo Haeberlin zdroj: oficiální stránky Auberge de L\\\'Ill http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/213/21246.jpg
  • Interiér Auberge de L'Ill zdroj: oficiální stránky Auberge de L\'Ill http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/213/21247.jpg