Záplavy v Afghánistánu mají stovky obětí

Záplavy na severu Afghánistánu, způsobené přívalovými dešti, si vyžádaly nejméně tři sta obětí, uvedl podle agentury AP Světový potravinový program. Vládnoucí Taliban hovoří o stovkách obětí. V pátek tiskové agentury uváděly, že při záplavách v severoafghánské provincii Baghlán zemřelo nejméně pět desítek lidí.

Jen ve dvou okresech nejvíce postižené provincie Baghlán zemřely přes dvě stovky lidí a záplavy tam zničily přes dva tisíce domů, řekl už dříve úředník Mezinárodní organizace pro migraci agentuře AFP. V sousední provincii Tachár podle médií zahynulo nejméně dvacet lidí.

Hlavní mluvčí Talibanu Zabíhulláh Mudžáhid napsal, že „stovky lidí podlehly těmto kalamitním záplavám“. Velké množství dalších lidí podle něho utrpělo zranění. Nejhůře zasažené jsou vedle Baghlánu provincie Badachšán, Ghór a Herát, specifikoval mluvčí.

Voda zaplavila také mnoho zemědělské půdy v této zemi, kde je asi osmdesát procent obyvatel závislých na zemědělské produkci. Mluvčí Talibánu popisoval i značné hospodářské škody. Vláda podle něj uvolnila všechny dostupné zdroje na pomoc zasaženým oblastem.

Nejzasaženější a neschopen reagovat

Afghánská vláda také v sobotu uvedla, že letectvo pomáhá evakuovat lidi v provincii Baghlán, které voda uvěznila v jejich zničených domech. Podle AP byly do nemocnic v regionu dopraveny stovky zraněných.

Už v dubnu zemřelo při záplavách v Afghánistánu nejméně sedmdesát lidí, připomenula AP.

Podle úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) patří Afghánistán k zemím nejhůře postiženým důsledky klimatických změn a je zároveň nejméně schopen na takové události reagovat. V zemi je totiž humanitární krize způsobená dlouholetou válkou a opětovné převzetí moci radikálně islamistickým hnutím Taliban v roce 2021 vedlo k omezení zahraniční pomoci a zavedení sankcí, které tvrdě dopadají na místní ekonomiku.

Humanitární pomoc přitom potřebují zhruba tři čtvrtiny z asi čtyřiceti milionů Afghánců. Na devadesát procent obyvatel středoasijské země žije pod hranicí chudoby.