Z okolí sopky Agung na Bali prchlo už padesát tisíc lidí

Už téměř 50 000 lidí bylo evakuováno z okolí sopky Agung na východě indonéského turistického ostrova Bali. Seizmická aktivita v oblasti vyvolává obavy, že by po půl století mohl nejvyšší vulkán na ostrově znovu vybuchnout.

Mezinárodní letiště v Denpasaru, metropoli ostrova Bali, kam každoročně přijíždějí miliony turistů, funguje zatím bez omezení. Letištní úřady ale uvedly, že situaci pečlivě sledují a nevylučují, že bude nutné letiště v příštích dnech uzavřít. Aktivitou sopky Agung nejsou nijak zasažena ani letoviska v jiných částech ostrova.

Evakuovány byly i dva tisíce krav

V neděli registrovaly indonéské úřady 34 000 evakuovaných. „Počet evakuovaných lidí už dosáhl 48 540,“ oznámil na tiskové konferenci mluvčí úřadu pro řešení přírodních katastrof Sutopo Purwo Nugroho s tím, že v ohrožené zóně žije 62 000 lidí.

„Pořád jsou lidé, kteří evakuaci odmítají. Jedním z důvodů je, že stále nedošlo k erupci sopky, další důvod je, že mají obavy o dobytek,“ prohlásil Nugroho. Podle agentury AFP bylo z okolí vulkánu evakuováno také 2000 krav.

Sopka Agung
Zdroj: Darren Whiteside/Reuters

Již v pátek úřady vyhlásily v oblasti nejvyšší stupeň varování a doporučily, aby se místní obyvatelé a turisté nezdržovali v okruhu do 12 kilometrů kolem kráteru sopky. Lidé, kteří museli opustit svůj domov, byli převezeni do provizorních přístřešků zřízených ve školních tělocvičnách, sportovních centrech a na dalších místech.

Sopka Agung
Zdroj: Darren Whiteside/Reuters

Mluvčí úřadu pro řešení katastrof uvedl, že činnost sopky Agung vstoupila do „kritické fáze“, což znamená, že magma vystoupalo blízko k povrchu. O tom svědčí stovky mělkých vulkanických otřesů v posledních dnech.

V listopadu 2015 bylo letiště v Denpasaru přechodně uzavřeno kvůli erupci sopky Rinjani na sousedním ostrově Lombok, která vychrlila oblaka popílku nebezpečného pro leteckou dopravu.

Výška sopky Agung činí 3031 metrů nad mořem. Série erupcí mezi roky 1963 a 1964 si vyžádala více než 1000 obětí a stovky dalších osob utrpěly zranění.

Česká diplomacie nedoporučuje turistům cesty do evakuované oblasti

Kvůli možnému ohrožení erupcí byli v pátek a v sobotu evakuováni hosté z resortu Relax na severovýchodním pobřeží Bali, který hojně navštěvují čeští turisté. Ostatní turistické resorty na Bali, včetně těch v jižní části ostrova kolem hlavního města Denpasaru, jsou prozatím mimo bezprostřední ohrožení, uvádí na svých stránkách české ministerstvo zahraničí.

Český zastupitelský úřad v Jakartě doporučuje turistům na Bali, aby se vyvarovali vstupu do evakuovaného perimetru kolem kráteru sopky a aby sledovali aktuální vývoj situace prostřednictvím místních médií a informací místních úřadů.