Z Egypta přicestovali poslední čeští turisté

Praha - Klienti domácích cestovních kanceláří, kteří trávili svou dovolenou v Egyptě postiženém protivládními nepokoji, se vrátili do Česka. Poslední let s asi 150 českými turisty přistál na ruzyňském letišti po osmé hodině večer. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury tuzemské společnosti počítají s obnovením zájezdů do Egypta nejdříve v polovině února. Lze prý očekávat, že ceny zájezdů budou zpočátku výrazně levnější.

Nynější přerušení rekreací v egyptských letoviscích by ale mohlo znamenat problémy pro tuzemské cestovní kanceláře. Podle Okamury egyptští hoteliéři nejsou s cestovními kancelářemi solidární a chtějí po nich stornopoplatky za zrušení pobytů. Tuzemští touroperátoři tak zřejmě budou chtít znovu nastartovat rekreace českých turistů v Egyptě co nejdříve. Ztráty domácích společností ze zrušených pobytů v Egyptě odhadl Okamura na 150 milionů Kč, z nichž 100 milionů tvoří ztráty leteckých společností a 50 milionů ztráty cestovních kanceláří. Ty se s těmi turisty, kterým se pobyty zkrátily, domluvily na alternativním řešení.

Největší podíl lidí, kterým cestovní kanceláře zrušily zájezdy do Egypta, si dovolenou přesouvá na pozdější termín. Podle Daniela Plovajka z kanceláře Fischer si termín posouvá až 70 procent klientů. Asi pětina si raději vybere zájezd do jiné země a pouhých 10 procent zákazníků požaduje vrácení peněz. Skutečnost, že jen nízké množství lidí zájezdy úplně ruší, potvrdil i Jan Koláčný z Exim Tours.

V Egyptě už více než týden pokračují protivládní demonstrace a většina zahraničních turistů zemi opouští. Nejdramatičtější situace je v hlavním městě Káhiře. V letoviscích však v uplynulých dnech na rozdíl od velkých měst panoval poměrně klid.